Visselblåsarpriset till student på Newmaninstitutet

av TOMMIE OLOFSSON
Vid en ceremoni i går fick läkarna Anna Ybo, Fredrik Tamsen, Ann-Sofie Ceciliason, Håkan Sandler, Jacob Andersson samt undertecknad ta emot Uppsala Sjukhusläkarnas pris Årets Visslare. Priset delas ut till ”den eller de som stått upp för demokrati och yttrandefrihet i vården till gagn för patienter och läkare”.

Alla utom Rättsmedicinalverket (RMV) är överens om att RMV:s modell för medicinska åldersbedömningar inte håller måttet. Vi mottog i går Sjukhusläkarnas visslarpris för våra insatser. Genom priset uppmärksammas vår kamp för professionell integritet, vetenskaplighet och god läkaretik.

Att få Visselblåsarpriset känns mycket hedrande och glädjande men också sorgligt. Hedrande och glädjande för just den upprättelse och bekräftelse priset innebär. Sorgligt för att vi var tvungna att bli visselblåsare för att problemen med åldersbedömningarna skulle uppmärksammas.

Tommie Olofsson. Foto: privat.

Priset är ett erkännande av landets sjukhusläkare (18 000 till antalet) för vår kamp mot Rättsmedicinalverkets medicinska åldersbedömningar som på intet sätt håller måttet. Vilket stöd läkarna ger oss! Jag hoppas att detta pris på något sätt kan hjälpa de drabbade.

Tommie Olofsson 2019-03-15
Överläkare i rättsmedicin, före detta avdelningschef på RMV, Uppsala.
Studerar för närvarande filosofi och teologi vid Newmaninstitutet i Uppsala.

Läs krönika av Tommie Olofsson i Signum Åldersbedömningar – en moralisk och vetenskaplig katastrof” här

Läs också andra nyhetsinlägg om Visselblåsarpriset här och här och här

Se också Nyhetsmorgon, inslag 2018, YouTube här