Facebooks VD Mark Zuckerberg utfrågades tidigare i veckan av ett utskott i den amerikanska kongressen om hur företaget har hanterat miljontals användares personliga data i relation till uppmärksammade kampanjer för politisk påverkan. Då fick han också frågor från lagstiftarna om företagets censur av katolskt innehåll, nu senast en annons för det franciskanska universitetet i Steubenville (Ohio) under påskhelgen, vilken innehöll ett krucifix. Den censurerades av Facebook för att ha ”överdrivet våldsamt” och ”uppseendeväckande” innehåll. Zuckerberg bad om ursäkt och sade att företaget ”gjorde ett misstag” i fallet med annonsen.
Facebook-VD:n pekade på det stora antalet annonser som dagligen granskas av företaget och menade att man inte ska ”extrapolera utifrån några exempel och dra slutsatsen att hela systemet är partiskt”.
Senator Ted Cruz konfronterade Zuckerberg med anklagelser om en bredare censur av politiskt och religiöst innehåll genom att hävda att Facebook bland annat har ”blockerat över två dussin katolska sidor” liksom politiskt konservativt innehåll för att det skulle ha varit ”osäkert för gemenskapen”. Ett exempel som rapporterats av olika amerikanska katolska medier var en katolsk sida som samlade in pengar till stöd för arbetet att få fler religiösa kallelser förra julen. Cruz pressade Zuckerberg på om innehåll som till exempel varit för abort också hade fått sina annonser borttagna. Facebooks VD svarade att han inte var medveten om det någonsin hade hänt. Flera andra kongressledamöter ställde motsvarande kritiska frågor om partiskhet.
När han ombads definiera ”hatiskt tal” svarade Zuckerberg att det var ”en riktigt svår fråga” samtidigt som han sade sig vara fast beslutsam att stoppa innehåll som sprider hat och våld. Han menade att ett teknikskifte med användning av så kallad artificiell intelligens för att ”proaktivt titta på innehåll” skulle komma att leda till en diskussion om vad man kan kräva av enskilda företag att göra.
Senator Dick Durbin frågade om integritetsskydd och undrade om Facebook-VD:n skulle känna sig bekväm med att dela namnet på hotellet där han bodde. När Zuckerberg svarade att han inte skulle vara det replikerade Durbin att det svaret ”visar vad allt handlar om: vår rätt till privatliv och gränsen mellan det och hur mycket information du lämnar ifrån dig i dagens samhälle för att stödja syftet att ’binda samman människor över hela världen’.”