Extra ingång till Vatikanmuseerna planeras

Ledningen för Vatikanmuseerna överväger att tillskapa en andra entré för att bättre fördela de 6 miljoner besökare som man årligen tar emot. Olika tänkbara lösningen övervägs och kommer inom kort att presenteras, har museichefen Barbara Jatta meddelat, enligt webbsidan Vatican News, i onsdags. Man planerar även en större konferenssal, utställningssalar för medelstora specialutställningar, och vidare vill man utöka antalet museivakter, för att kunna hålla större delar av samlingarna öppna. [Bilden nedan visar den befintliga entrén.]Den nya entrén skall enligt uppgifter placeras i närheten av den nuvarande och innebära direkt tillträde mot antiksamlingen. Gallerierna med de påvliga samlingarna sträcker sig över cirka 7 kilometer. De flesta besökare har Sixtinska kapellet som mål, och detta befinner sig vid rundvandringens bortersta punkt. Redan vid sin utnämning vid slutet av år 2016 angav Jatta som en av sina uppgifter att förbättra för besökarna att ta sig runt i museet.

Inför detta år meddelade Jatta att restaureringen av målningen Slaget vid Pons Mulvius i Rafaels stanzer kommer att slutföras. Vidare förbereds en utställning i Mexiko och en utställning med ryska verk, som kommer att visas i Vatikanen från december. Under hösten 2016 lånade Vatikanen, för sin del, ut ungefär 42 målningar till Moskva.

Kathpress 2018-01-11

EWTN har gjort ett sevärt program om Vatikanmuseerna, ”Inside the Vatican Museums”. Man kan se det knappt 30 minuter långa programmet via denna länk här