Ordenssyster i Mali kidnappad av jihadister?

C4LvdZiVYAAy2uM-696x521Colombias katolska biskopar ber nu om förböner för en colombiansk ordenssyster som har kidnappats i sin bostad i afrikanska Mali, där hon verkade sedan många år. Syster Gloria Cecilia Narváez [bilden] är medlem av den franciskanska kongregationen Sisters of Mary Immaculate och ska ha förts bort av beväpnade män på tisdagskvällen, har de maliska myndigheterna också bekräftat. Männen ska ha tvingat syster Cecilia att överlämna nycklarna till kommunitetens ambulans, enligt kommunitetens superior, syster Noemi Quesada. Fordonet återfanns senare övergivet.

Alla fyra systrar som bodde i huset i maliska Karangasso var hemma när intrånget skedde men de övriga tre lyckades fly. Ingen grupp har ännu tagit på sig ansvaret för kidnappningen men syster Quesada sade att kidnapparna själva hade utgett sig för att vara jihadister. Generalsekreteraren för den katolska biskopskonferensen i Mali, fader Edmond Dembele, säger emellertid att kidnappningen kan ha genomförts av kriminella som bara låtsades vara jihadister i syfte att försvåra för utredningen av brottet. En sådan hypotes kan stödjas av det faktum att brottslingarna också stal syster Cecilias datorer, pengar och bil.

Karangasso ligger dessutom i sydöstra Mali, ganska långt bort från de områden i vilka jihadistgrupper som Al Qaeda verkar i landets norra delar. Fader Dembele har vidare sagt att Malis regering ”har mobiliserat de väpnade styrkorna för att patrullera området där syster Cecilia blev kidnappad och flera civila hjälper också till i sökandet”. Polisen ska redan ha arresterat två misstänkta som har förhörts, citerar den engelskspråkiga katolska nyhetstjänsten CNA fader Dembele vidare. Någon ytterligare information om vad dessa förhör har gett finns ännu inte. Enligt en teori ska kidnapparna ha tagit med syster Cecilia som gisslan till Burkina Faso. Men det kan också vara ett villospår och kidnapparna istället ha ”åkt mot gränsen och sedan svängt av in i Malis djungel”.

Efter att ha tagit emot nyheten har de colombianska biskoparna, som just nu möts i Bogota för plenarförsamling, uppmanat Colombias utrikesdepartement att använda sina kanaler till internationella myndigheter för att möjliggöra ett snabbt och säkert frisläppande av syster Cecilia. I ett uttalande till media framhöll biskoparna att hon ”i likhet med många av lärjungarna till vår Herre, beslutade sig för att ge sitt liv i tjänst för de allra fattigaste och mest behövande” och att de nu i denna tid särskilt förenar sig med ”syster Gloria Cecilias familj och medsystrar” i bön och tanke.

Syster Cecilia hade fram till sitt bortförande varit i Mali i 12 års tid. Hennes kommunitet ansvarar för ett större hälsovårdscentrum i landet och bedriver ett hem för 30 övergivna barn i ett- och tvåårsåldern. Härutöver undervisar systrarna drygt 700 muslimska kvinnor som är analfabeter i läsande och skrivande och medverkar i ett projekt för att bättre kunna konservera livsmedel för tider av matbrist, eftersom särskilt många kvinnor i regionen dör av undernäring.

Catholic News Agency, 2017-02-10