Världsböndagen mot människohandel – kyrkliga frivilligorganisationer ökar sina insatser

Den katolska firar den 8 februari för tredje gången den av påven Franciskus införda världsböndagen mot människohandel. I Wien inbjuder rundabordssamtalet mellan den österrikiska biskopskonferensen, ordensinitiativet Herzwerk och föreningen Hope for the Future till en gudstjänst och ett informationsmöte. Då kommer man att diskutera huruvida det är möjligt för de kyrkliga organisationerna att ytterligare intensifiera insatserna mot människohandel och att förbättra samarbetet med engagerade personer och organisationer från andra håll.

Wiens hjälpbiskop, Franz Scharl, är ansvarig för människohandelsfrågorna inom den österrikiska biskopskonferensen. Bön och aktivt arbete mot dessa brott och hjälpinsatser för de drabbade hänger ihop, säger hjälpbiskopen. Det gäller att skapa uppmärksamhet för denna problematik inom samhället, att kämpa mot likgiltighet och att aktivera sig själv.

Den 8 februari är den heliga Josephine Bakhitas minnesdag. Hon föddes 1868 i Sudan och blev som nioåring bortförd som slav men befriades senare. Efter hennes upptagande i kyrkan anslöt hon sig till Canossasystrarnas orden och verkade fram till sin död i Italien. Hon dog den 8 februari 1947 i Schio i regionen Venedig (Veneto) och helgonförklarades den 1 oktober 2000 av påven Johannes Paulus II. Hon är Sudans skyddspatron.

Kathpress 2017-02-07