Arken-grundaren Jean Vanier fyller 90

Med anledning av att grundaren av Arken-gemenskaperna, Jean Vanier, fyller 90 år måndagen den 10 september kommer en tacksägelsegudstjänst att firas jesuiternas kyrka i Innsbruk samma dag. Gudstjänsten kommer att utformas av Arken-gemenskapen Tyrolen, enligt vad stiftet Innsbruk meddelar. Vanier är född 1928 i Genève, och i en by norr om Paris startade han 1964 den första Arken-gemenskapen, där människor med och människor utan funktionshinder lever och arbetar tillsammans. I dag finns det cirka 150 ”arkar” över hela världen med cirka 5 000 medlemmar i 35 länder.

I Tyskland finns det tre Arken-gemenskaper: i Tecklenburg, Ravensburg och Landsberg/lech. I Österrike består en Arken-gemenskap av hus i Steinach och St Jodok am Brenner (Tyrolen). Arken uppstod i en katolsk miljö, men i dag är den flerkonfessionell och delvis interreligiös. I Arken-gemenskaperna i Österrike lever evangeliska och katolska kristna i ett jämlikt förhållande tillsammans med konfessionellt obundna personer.

År 1964 inbjöd den tidigare marinofficeren och filosofidocenten Jean Vanier tre män från en anstalt för människor med mentala funktionshinder att bo med honom i hans hus i Trosly-Breuil utanför Paris. Ur denna lilla gemenskap växte sedan en världsvid rörelse fram. Det var inte bara människor med mentala funktionshinder som bad om att bli upptagna i Arken. Från hela världen kom frivilliga män och kvinnor för att arbeta där och för att lära känna Arkens sätt att leva. Många av dem grundade senare en egen Ark, när de hade återvänt till sina hemländer. På så sätt uppstod Arken-gemenskaper i Kanada, Indien, Danmark, Elfenbenskusten, Haiti och flera andra länder.

Även om Jean Vanier från början hade målet att utifrån en kristen motivering hjälpa människor med funktionshinder, så upptäckte han när han bodde tillsammans med dem att han själv kunde lära sig mycket av dem. Deras öppna sätt att kommunicera och oförställda ömhetsbetygelser gjorde stort intryck på mannen som dittills hade varit van vid att föra befäl och att undervisa. Han lärde sig att ”älska någon innebär att man är beredd att slösa bort sin tid med honom eller henne”. Redan då, för mer än 50 år sedan, började Arken att förverkliga tanken på inkludering, som sedan ett tiotal år tillbaka har blivit en allmän förebild i assistansen av funktionshindrade. I dag lever människor och med och utan funktionshinder tillsammans tillsammans i ett jämlikt förhållande, de delar sina liv och sina erfarenheter med varandra. Medlemmarna med mentala funktionshinder är också delaktiga i gemenskapens beslutsfattande.

Vanier bor i dag inom den första ”Arken”-gemenskapens område i Trosly-Breuil, cirka 75 km norr om Paris. I oktober 2017 drabbades han av en hjärtinfarkt och överlevde en operation. Han ordinerades en fullständig paus fram till februari. ”Människor med ett funktionshinder, i synnerhet ett intellektuellt sådant, har något att ge och att säga till världen”, sade Vanier en gång i en intervju. ”Så fort vi träder i förbindelse med dem, börjar vi att förändras.”

Kathpress 2018-09-10