Svenske kardinalen: skydda minoriteternas rättigheter

Den svenske kardinalen Anders Arborelius hoppas efter högervågen i det svenska valet att den nya regeringen ”kommer att skydda minoriteternas rättigheter”. Även om det populistiska partiet Sverigedemokraterna fick mindre än 20 procent, kan andra partier anpassa sig till deras mål för att vinna röster, exempelvis när det gäller invandringspolitiken, sade biskopen av Stockholms katolska stift under måndagen till den tyska katolska nyhetsbyrån KNA.

Sålunda hotade Socialdemokraterna inför valet att stänga alla konfessionella skolor för att som de sade främja integrationen, påminde Arborelius om. ”I motsats till detta är den katolska kyrkan i Sverige, som till största delen består av invandrare, övertygad om att en integration av migranter inte kan ske genom splittring.” Cirka 80 procent av katolikerna i Sverige är invandrare. De kommer huvudsakligen från Polen, Kroatien, Latinamerika, Syrien, Irak men också från Afrika.

Arborelius uttalade sig i samband med avslutningen av den nordiska biskopskonferensen möte under måndagen i Szczecin. Biskopskonferensen, som har sitt säte i Köpenhamn, är till för att underlätta samarbetet mellan de katolska biskoparna i de nordeuropeiska länderna Sverige, Danmark, Norge, Finland och Island. I stiften och prelaturerna är den katolska kyrkan en minoritet. Mer än 350 000 katoliker bor där, och antalet ökar hela tiden på grund invandring från katolska länder. Andelen katoliker i befolkningen ligger i de enskilda länderna på mellan 0,3 och 4 procent.

Kathpress 2018-09-10