Ärkestiftet i San Salvador vill inte lämna över arkiven från byrån för mänskliga rättigheter till statsförvaltningen. ”Ingen har rätt att göra anspråk på arkiven. Dokumenten förblir under kyrkan beskydd”, sade ärkebiskop Jose Luis Escobar Alas i söndags i lokala medier. Representanter för statsförvaltningen hade i fredags sökt upp ärkestiftets lokaler och krävt att arkiven skulle lämnas ut. El Salvadors ombudsman för mänskliga rättigheter, David Morales, reagerade med bestörtning på aktionen. ”Statsförvaltningen begår ett svårt fel, om den för bort dokument från ärkestiftet. Det skulle ske helt utan grund”, sade Morales till dagstidningen El Faro.
Ärkestiftet San Salvador stängde i september överraskande byrån för mänskliga rättigheter. Efter häftiga protester tillkännagav ärkebiskop Escobar Alas, att man skulle genomföra en omstrukturering av arbetet med mänskliga rättigheter. Kritiker fruktade, att arkiven med dokument över de talrika övergreppen under inbördeskriget kunde gå förlorade.
Den internationellt erkända byrån för mänskliga rättigheter grundades 1982 för att bringa klarhet i bakgrunden till attentatet mot San Salvadors ärkebiskop Oscar Arnulfo Romero (1917–1980) liksom till de talrika förbrytelser som begicks under inbördeskriget (1980–1991). Hitintills har medarbetare samlat in mer än 50 000 vittnesmål till arkivet. Romero blev känd långt bortom Mellanamerikas gränser som en talesman för de fattigas och förtrycktas rättigheter. Bakgrunden till hans död har ännu inte blivit helt klarlagt. Prefekten för Troskongregation i Vatikanen, ärkebiskop Gerhard Ludwig Müller, tillkännagav i juli att en snar saligförklaring av Romero kunde förutses.
Kathpress 2013-10-21