Taktiska anvisningar till en kristen gerilla

Om det enligt din bedömning kommer an på överraskningseffekten, då är din k-pist, dina handgranater och brandbomber inte rätta vapnen. Sådana saker är den vita ladyn beredd på, henne som du vill spränga i luften tillsammans med huset hon bor i. Igår skickade hon ut sin son i kriget. Hon tycker att han ser sagolik ut med sina patronband kring höfterna och axlarna. En nyoljad pistol – specially for the lady, men inte mindre dödande för det – ligger i nattdukslådan.

Hon tror på sin himmel på jorden. Att det alltid hör ett helvete till en himmel rycker hon på axlarna åt. Att helvetet försöker storma övervåningen nedifrån har hon länge fruktat och det förvånar henne inte. Hon väntar och hon är rustad. Inget kan rubba hennes tro, och när hon ger sin son avskedskyssen tänker hon bara på plikt och offer.

Om du skulle lägga huset med ladyn och bilden av den unge hjälten i aska och ruiner, så skulle hennes själ stiga rättfärdigad upp ur röken: hon tror på den starkares rätt, och den starkare skulle då ha segrat. Hon skulle inte behöva ta tillbaka en enda prick i det som hon tror på. Ni skulle kunna räcka varandra handen, som olika rollinnehavare i en och samma offerrit.

Nej broder, vi måste slå till hårdare. Vi måste dra fram världen ur skuggorna och ställa den framför henne. Du måste göra det som hon inte väntar sig, det som hon inte är rustad för.

När hon ser att slutet är förestående, måste du i det kommande infernot rycka henne ur lågorna.

När hon tror att hon trampas sönder måste du vårda hennes sår. När hon väntar sig nådaskottet, räck henne ett glas vatten. När hon spyr ut sitt förakt över dig skall du tiga. Vad hon än försöker måste bli ett slag i luften. Ingenting skall hon få behålla. Inte tron att hon har rätt och inte någon anledning till hat, eftersom du vägrar att spela med i hennes spel.

Och det värsta: att överväldigas av insikten att hon utlämnat sin son att offras åt intet.

Då kommer du inte bara att ha raserat hennes exklusiva himmel utan också dess anslutande helvete.

Broder, du skulle aldrig kunna göra ett bättre jobb