Vatikanen på Internet

Det finns idag en uppsjö av information från den katolska världen på Internet. Det kanske räcker att påminna om Stockholms katolska stifts hemsida med utförliga länkar (www.catholic.se), och Vatikanens flerspråkiga hemsida (www.vatican.va). Vatikanradion har en egen hemsida (www.wrn.org/vatican-radio) där man kan lyssna till dagliga nyhetsprogram på flera språk (www.wrn.org/vatican-radio/audio.html). Det krävs en internet-ansluten dator med ljudkort och högtalare.

Sedan 1 januari 1998 kan man där också lyssna till dagliga nyhetssändningar på svenska (utom måndag och fredag då programmet är på finska). Detta är det senaste men säkert inte det sista steget i en snabb teknisk utveckling beträffande kommunikationen mellan Rom, världens lokalkyrkor och den moderna världen. Pius XI grundade Vatikanradion 1931 för att den Heliga stolen skulle kunna tala med egen röst. Vatikanradions cirka 35 olika språkredaktioner samarbetar med respektive lokalkyrkor och lokala korrespondenter och utformar programmen med tanke på behov och intressen i de olika länderna.

För en svensk kan det därför vara intressant att lyssna också på andra program på t ex engelska, tyska, franska och spanska. Internet tycktes länge vara en värld av texter men fylls idag också av rörliga bilder och ljud. Det är intressant att följa utvecklingen och se hur den kan förbättra och fördjupa kommunikationen både inom kyrkan och mellan kyrkan och världen.