Asiens katolska biskopar diskuterar klimatförändring

De katolska biskoparna i Asien letar efter konkreta åtgärder i kampen mot klimatförändringarna. Vid inledningen av ett tvådagarsseminarium i Bangkok, som anordnas av de asiatiska biskopskonferensernas federation (FABC), uppmanade kardinal Charles Maung Bo regionens kyrkoledare att utveckla ”praktiska lösningar”.

Den katolska kyrkan måste gå samman med likasinnade, sade Bo enligt Bangkoks katolska nyhetsbyrå UCANews under tisdagen. Den i juni publicerade social- och miljöencyklikan Laudato si av påven Franciskus kallade han för en ”väckarklocka för kyrkan i Ostasien”.

Bo blev som ärkebiskop av Rangoon i februari den förste kardinalen från Burma. Han hänvisade till de senaste naturkatastroferna i sitt hemland, där 1,7 miljoner människor drabbades översvämningar och häftiga skyfall. År 2008 miste mer än 150 000 människor livet till följd av tyfonen Nargis och ytterligare 800 000 blev hemlösa.

”Våra fattiga kände inte ens till begreppet global uppvärmning, men de har fallit offer för klimatförändringarna under de senaste tio åren”, sade Bo, som är utvecklingspolitisk expert för de asiatiska biskopskonferensernas federation. ”Vi står vid historiskt vägskäl. Från att ha lidit av sporadiska attacker på vårt ekosystem har planeten drabbats av en kronisk sjukdom”, menade kardinalen.

Kathpress 2015-08-18