Bestörtning över presidentmord på Haiti

Efter mordet på Haitis president Jovenel Moïse och hans hustru är den katolska kyrkan i landet gripen av fasa. Även om det fanns spänningar, hade ändå inget räknat med att det skulle gå så långt, sa Alphonse Quesnel, biskop av Fort-Liberté, på onsdagen i samtal med Vatican News. Situationen är kaotisk, de beväpnade grupperna mycket aggressiva och biskoparna allvarligt bekymrade. ”För tillfället är läget relativt lugnt, men vi vet inte hur människor kommer att reagera”, menar Quesnel.

Den 53-årige politikern Moïse överfölls under natten till onsdagen i sin privatbostad i Port-au-Prince av hittills okända förövare och sköts. Hans hustru, som i samband med mordet på maken sårades svårt, fördes till sjukhus, där hon kort därpå avled. [Det uppges av andra media att denna uppgift är felaktig och att Martine Moïse har förts till USA för vård.] Den interimistiske premiärminister Claude Joseph betecknade överfallet som ”hatfyllt, omänskligt och barbariskt”. Han har även inkallat säkerhetsrådet till en extrasession.

Moïse hade år 2015 valts till president, men valet ogiltigförklarades på grund av oegentligheter. Vid valet 2016 vann han på nytt och han avlade presidenteden 2017. Sedan januari 2020 regerade han i den av kriser skakade östaten via dekret utan något parlament, då valen har skjutits upp.

Så sent som på tisdagen hade Moïse igen utnämnt en ny premiärminister, Ariel Henry. Efter bara tre månader i ämbetet skulle Joseph efterträdas av Henry, som skulle förbereda landet på en planerad författningsreform och president- och parlamentsval. Kritiker anklagar Moïse för korruption och förbindelser med kriminella ligor.

Det karibiska Haiti, som har cirka 11 miljoner invånare och som på senare tid har drabbats av återkommande naturkatastrofer, är Amerikas fattigaste land.

Kathpress 2021-07-08

Detta är en nyhetstext.