Biden planerar besöka påven 15 juni

Ett första möte mellan påven Franciskus och USA:s president Joe Biden skall, enligt medieuppgifter, äga rum i Vatikanen den 15 juni. Uppgiften kommer från det privata medienätverket Catholic News Agency, som åberopar kretsar i kurian. Vatikanen har hittills inte bekräftat den. Direkt efter sitt val till president tog Biden sin första telefonkontakt med Franciskus. Biden är den andra katoliken i Vita huset efter John F. Kennedy.

Enligt officiella uppgifter i Vita huset planerar Biden i juni en längre rundresa till Storbritannien, Belgien och Schweiz. Anledningen är G7-mötet i Cornwall 11–13 juni, Natotoppmötet den 14 juni, samt ett möte den 15 med EU i Bryssel. Bidens hustru Jill åtföljer på besöket i Storbritannien.

I England skall han besöka drottning Elizabeth på slottet i Windsor, samt premiärminister Boris Johnson. I Bryssel skall han sammanträffa med såväl Turkiets president Recep Tayyip Erdogan som den belgiske kungen Philippe och Belgiens ministerpresident Alexander De Croo.

Från Bryssel reser Biden till Genève för att möta den ryske presidenten Vladimir Putin och den schweiziske förbundspresidenten Guy Parmelin.

Kathpress 2021-06-04