Biden vittnar om sin katolska tro i valkampanjen

Tidskriften The Tablet rapporterar om diskussionerna kring Joe Bidens katolska tro i den amerikanska presidentvalskampanjen. I en färsk ordväxling mellan president Donald Trump och den demokratiske presidentkandidaten Joe Biden där Trump hävdar att Biden ”är emot religion” och ”skadar Gud” svarade Biden att ”tron alltid har varit den fasta klippan i mitt liv”.

Joe Biden, född 1942, har utbildats i flera olika katolska skolor och har under sina år som vice-president vid president Barack Obamas sida setts som en av de mest framträdande katolikerna i USA under denna period.

I sin valkampanj under året har Biden explicit hänvisat till sin tro och i ett videosänt tal berättar han om mötet med påven Franciskus, hans utbildning hos nunnor och hur katolska värderingar har präglat hans världsbild. Hans ställningstagande i abortfrågan har dock väckt reaktioner om att han inte är en katolik. Religiösa väljare har en nyckelroll och Bidens tro kommer att vara en viktig del av hans kampanj.

Joe Biden beskriver sig själv som en ”hängiven katolik” som har varit praktiserande och aktiv under nästan hela sitt liv. Han förlorade sin son Beau i hjärncancer 2015 och bär efter hans död alltid sonens rosenkrans i sin ficka. Han har berättat öppet om hur hans andliga liv har hjälpt honom att helas efter förlusten av sonen och också av förlusten av sin första fru och lilla dotter som dog i en bilolycka 1972.

Under påven Franciskus besök i USA 2015 spelade Biden en nyckelroll i att organisera besöket och påvens tal i kongressen. I uttalanden, intervjuer och i kampanjmaterial har Biden betonat trons betydelsen i hans personliga liv och hans vilja att tjäna det allmänna. Han säger att hans katolska spiritualitet har ”gett mig tröst i stunder av förlust och tragedi och har hjälpt mig att vara ödmjuk i stunder av triumf och glädje”. Biden tilldelades Laetare Medal, den högsta katolska utmärkelsen i USA av University of Notre Dame 2016.

Hans politiska ställningstaganden har i flera fall kritiserats från katolskt håll och av katolska ledare där Biden har avvikit från den katolska läran gällande abort och samkönade äktenskap. Efter att ha varit officiant vid ett samkönat äktenskap av två anställda vid Vita huset kritiserades Biden av katolska biskopskonferensen (USCCB) där man bland annat anklagar Biden ”sprider förvirring” om kyrkans lära om äktenskapet.

Bidens position i abortfrågan har också förändrats över åren och han menar att han ”personligen är för pro-choice, rätt att välja abort”. Det demokratiska partiet har blivit ”pro-choice” i allt högre grad och Biden har sagt att om han blir president kommer han att arbeta för att göra ”Roe v Wade” till nationell lag. [Roe versus Wade är ett av de mest kända rättsfall som behandlats av Högsta domstolen i USA. Domslutet från år 1973 etablerade att fri abort ingår i den konstitutionellt skyddade rätten till privatliv. Övers. anm.]

Ståndpunkterna kommer med all sannolikhet att skapa kontroverser mellan amerikanska katoliker. Biden har redan blivit nekad kommunion en gång under sin kampanj med hänvisning till hans stöd för Roe v Wade.

Om Biden väljs i november skulle han bli den andre katolske presidenten efter John F Kennedy. Hans tro kan mycket väl öka hans chanser att bli vald. Vita katoliker, som hade en nyckelposition i Trumps vinnande koalition 2016 har skiftat till att stödja Biden enligt opinionsundersökningar. Hans valkampanj kommer troligen också åskådliggöra klyftan i frågor som abort bland amerikanska katoliker.

Red. 2020-08-18

Nyheten från The Tablet återfinns i sin helhet här