Biskop i Peru: ”Expresident Fujimori bör göra avbön”

Biskopen i Chiclayo, Robert Prevost, har krävt en omfattande avbön av ex-president Alberto Fujimori [bilden] efter den omstridda benådningen av den före detta statschefen. Fujimori bör be varje enskilt offer för hans regim om förlåtelse om en försoningsprocess skall kunna inledas, sade biskopen, enligt uppgifter i latinamerikanska medier på torsdagen.

Hittills har Fujimori bara talat om sin skuld i allmänna ordalag, vilket sårat många människor, sade Prevost. ”Kanske vore det från hans synpunkt mera passande att personligen be om förlåtelse för några av de stora förbrytelser för vilka han blivit dömd.”

President Fujimori var statschef i Peru mellan 1990 och 2000. 2009 blev han på grund av sina svåra brott mot mänskliga rättigheter dömd till 25 års fängelse. Vid jultiden beslöt den nuvarande, för korruption misstänkte statschefen Pedro Pablo Kuczynski, helt överraskande att benåda Fujimori. Kritiker talade om en ”smutsig uppgörelse”. Enligt dem skall Fujimorianhängare i kongressen som motprestation krävt att den sannolika avsättningen av Kuczynski inhiberas.

Kathpress 2017-12-29

Kommentar: Påven Franciskus besöker Peru 19–21 januari 2018.