Biskopskonferensen i USA om våldsamheterna vid Kapitolium

Ordföranden för den katolska biskopskonferensen i USA, ärkebiskop José Gómez av Los Angeles, har fördömt de våldsamma protesterna och Trumpanhängares stormande av Kapitolium i Washington, D.C. ”Detta liknar inte oss amerikaner. Jag ber för kongressens och Kapitoliums medarbetare, och även för polisen och för alla som arbetar för att återställa ordning och offentlig säkerhet”, sade Gómez i ett uttalande från biskopskonferensen, som offentliggjordes på onsdagseftermiddagen lokal tid.

”Att det går fredligt till när makten lämnas över är kännetecknande för denna stora nation”, betonade biskopskonferensens ordförande. ”I denna stund av oro måste vi återigen bli medvetna om vår demokratis värderingar och principer, som förenas som en nation under Gud” [en anspelning på eden till flaggan,  . . . one Nation under God . . . övers. anm.].

Ärkebiskopen av Washington, D.C., kardinal Wilton Gregory, uppmanade till fred och enhet. Samtidigt kritiserade han politiken. ”Den ton av splittring, som under den senare tiden så har dominerat samtalet i vårt land, måste ändras. De som tillgriper hätsk retorik måste bestämt ta ansvar för det tilltagande våldet i vår nation”, betonade Gregory i ett uttalande från ärkestiftet. USA är kallat till demokrati enligt ärkebiskopen. Detta innebär bland annat att respektera andras åsikter och erkänna människovärdet även hos dem som man inte är överens med.

Dessförinnan hade hundratals anhängare till USA:s president Donald Trump stormat Kapitolium i Washington, helt klart för att störa kongressen i dess process för att bekräfta valet av president Joe Biden. Kongressens båda kamrar avbröt sina sessioner. Washingtons borgmästare Muriel Bowser utropade undantagstillstånd och införde utegångsförbud för natten. Senare förlängde hon undantagstillståndet till 15 dagar, det vill säga till efter installationen av Biden.

Vid 18-tiden lokal tid utrymde säkerhetsstyrkor byggnaden. Den avbrutna sessionen för att bekräfta valresultaten fortsatte. Enligt uppgifter från polisen avled i samband med oroligheterna fyra personer och dessutom skadades en del personer, vissa allvarligt. I samband med oroligheterna omkring Kapitolium greps 52 personer. De sociala medierna Facebook, Twitter och Youtube stängde tillfälligt Donald Trumps konton. Denne hade visserligen uppmanat sina anhängare att gå hem, men han hade också upprepat sina påståenden om förment valfusk.

Kathpress 2021-01-07

Detta är en nyhetstext.