Brasilien: Världsungdomsdagen samlar fler än fotbolls-VM

”Världsungdomsdagen kommer att genljuda i Brasilien och i hela Latinamerika, där ungdomar är öppna för det andliga sökandet och meningen med livet. Benedictus XVI är mycket betydande för vår kontinent och hans besök är ett utmärkt tillfälle att stärka Kyrkans betydelse inte bara i Rio utan i hela Latinamerika.” Det sade den brasilianska kardinalen João Braz de Aviz, prefekt för kongregationen för ordenslivet, då han talade om Världsungdomsdagen som kommer att hållas i Rio de Janeiro 23–28 juli i år.

I Rio de Janeiro är man nästan helt redo för att ta emot de två miljoner pilgrimerna som beräknas komma, främst från latinamerikanska kontinenten, sade kardinalen till nyhetsbyrån Sir. Braz de Aviz fortsatte: ”Till en början riktade stadens myndigheter först och främst in sig på VM 2014 och OS 2016 och hade inte förstått vidden av ett Världsungdomsmöte. Världsmästerskapen förväntas locka omkring en halv miljon personer och till Världsungdomsdagen ungefär två miljoner – en siffra som har förvånat institutionerna. På grund av detta finns det många problem, men viljan att konkret lösa dem är stark också tack vare samarbetet mellan Rio och Heliga stolen.”

Ett bekymmer är säkerheten då brottsligheten i staden är hög. Men kardinalen intygar: ”Detta har blivit bättre de senaste åren. Ordningsstyrkorna har återtagit kontrollen över flera kåkstäder som tidigare var i händerna på kriminella. Polisen har kommit långt med korruptionen inom sin egen sfär.”

Kardinal Braz de Aviz vill särskilt framålla missionens roll och den sociala aspekten på Världsungdomsdagen: ”Man kan inte söka efter lösningen på sociala problem utan tron och det kan inte finnas en relation med Gud utan ett djupt socialt engagemang.”

Vatikanradion, svenska avdelningen 2013-01-31