Caritas får mynten från Fontana di Trevi

Mynten från Fontana di Trevi i Rom kommer tills vidare att gå till biståndsprojekt i Caritas regi. Detta meddelade i Rom på tisdagen den katolska biståndsorganisationen. Som en talesperson för stiftets Caritas sade som svar på en fråga från nyhetsbyrån Kathpress, gäller detta löfte från staden Roms ledning tills vidare fram till årsskiftet. Därefter kommer man att ta ställning till om inkomsterna ska fördelas på flera hjälporganisationer.Caritas beräknade att turisterna årligen kastar ungefär 1,4 miljoner euro i Roms mest berömda fontän. I slutet av förra året meddelade tidningen Il Messaggero att mynten från Fontana di Trevi från april inte längre skulle tillfalla enbart Caritas, utan även staden Rom, som därmed skulle finansiera egna solidaritetsprojekt och hjälpinsatser.

Det är sed att Rombesökare kastar ett mynt över axeln i Fontana di Trevi, för att försäkra sig om att få återvända till den eviga staden. Pengarna – huvudsakligen euro, US-dollar och japanska yen, men även mynt från praktiskt taget alla länder som det kommer turister från – fiskas regelbunden upp ur fontänen av kommunalanställda. Vinsten har under 20 år uteslutande tillfallit Caritas Rom, som använder den till att finansiera utspisning, hjälp till hemlösa, medicinsk vård och mikrolånprojekt.

Fontana di Trevi är ungefär 26 meter hög och 50 meter bred, och därmed Roms största fontän och en av stadens mest berömda sevärdheter. Den praktfulla anläggningen uppfördes under åren 1732 till 1762 i senbarock efter ritningar av Nicola Salvi. Fontänen invigdes år 1735 av påven Clemens XII (1730–1740). Under tiden juni 2014 till november 2015 undergick fontänens marmor en påkostad restaurering.

Kathpress 2018-03-04