Senator Tim Kaine, som Hillary Clinton utsett till sin vicepresidentkandidat, tillhör det demokratiska partiets liberala flygel och är praktiserande katolik. I en lång kommentar förra året lovordade han encyklikan Laudato si (Lovad vare du) och Kaine som varit elev i en jesuitskola är en varm beundrare av påven Franciskus. Det finns emellertid inomkyrklig kritik mot hans oklara position av gäller dödsstraff och abort.
Denne nykomling i den amerikanska valkampen härstammar från en troende familj i Mellanvästern. ”Om vi kom tillbaka från ledigheten klockan halv åtta på söndag kväll, visste våra föräldrar garanterat, var i Kansas City det firades mässa klockan åtta”, sade Kaine nyligen i TV-kanalen C-Span.
Kaines far drev en liten verkstad i Kansas City och förtjänade familjens uppehälle med svetsarbeten. En del av inkomsten gick till Tims utbildning vid en av Jesuitordens skolor, vilket har lämnat spår.
År som volontär i Honduras
År 1980 studerade Kaine i den prestigefyllda Harvard Law School för att som volontär kunna hjälpa till vid de amerikanska jesuiternas stödprogram i Honduras. Det året präglade den unge mannen, som då lärde sig spanska, och det fördjupade hans engagemang för social rättvisa. När han för första gången uppträdde vid Hillary Clintons sida i Florida International University i Miami, talade han till åhörarna på flytande spanska. Med vänliga ord hälsade han de många latinos välkomna, vilket var en tydlig markering mot den republikanska kandidaten Donald Trump. Dennes kritiska uttalanden mot mexikanska invandrare har gjort honom illa omtyckt bland de spansktalande i USA.
William D’Antonio, expert på Catholic University, kallade Kaine för en ”Franciskus katolik”. Han har ett liknande politiska fokus som den katolska kyrkans överhuvud. ”Kaines arbete är inriktat på att tjäna de fattiga och göra en insats för social rättvisa.”
Under hela sin karriär skall Kaine ha strävat mot dessa mål. Han satt i stadsfullmäktige i Richmond, utsågs sedan till borgmästare och blev 2006 guvernör i Virginia. Efter sin ämbetstid där gick han till senaten i Washington.
Tillsammans med sin fru Anne Holton anslöt han sig till S:t Elizabeths församling i Richmond, där majoriteten av församlingen är svarta. Han grundade här en studiecirkel för män och engagerade sig i gospelkören.
Dödsstraff och abort
Kaine har ett öppet förhållande till sin tro, som han kallar sin ”polstjärna”. Åtminstone var hans avståndstagande från abort och dödsstraff inte konsekvent i en utfrågning: ”Personligen är jag emot”, betonade han i en intervju. Som guvernör måste han emellertid hålla sig till bestämmelserna i författningen, varför han också har undertecknat dödsdomar. Som guvernör i Virginia har han gett tillstånd till elva avrättningar av fångar som dömts till döden.
Vad gäller aborter vill han göra det lättare att säga ”Ja” till barn, men menar att avgörandet likväl är personligt: ”Det sista som kvinnor behöver är en regering som blandar sig i personliga avgöranden.”
Inte bara konservativa kritiserar hans hållning som inkonsekvent, medan å andra sidan omstridda organisationer såsom Planned Parenthood ger honom högsta betyg.
Strängare vapenkontroll
I senaten engagerade sig Kaine för en omfattande invandringsreform och var aktiv i utrikesutskottet. För Clinton var detta en merit, som kvalificerade honom för posten som vicepresident. Dessutom är han en avgjord förespråkare för en strängare vapenkontroll.
Detta sista sattes på prov den 16 april 2007 i samband med dödsskjutningarna vid Virginia-Tech-University, en av de svåraste massakrerna i landets historia; den dåvarande guvernören då avbröt genast sin resa i Japan och återvände hem för att sköta krishanteringen, vilket han gjorde på ett sätt som vann respekt. Observatörer hoppas därför att Kaine med denna bakgrund skall ge Clintons kandidatur mer balans.
Kathpress 2016-07-25