Den katalanska regionregeringen vill se ärkebiskop och abbot som medlare

Den katalanska regionregeringen har föreslagit att den katolske ärkebiskopen av Barcelona, kardinal Juan José Omella, och abboten av benediktinklostret i Montserrat, benediktinpater Josep Maria Soler, ska engageras som medlare i den pågående krisen i relationerna mellan regionen och den spanska centralregeringen. Detta enligt uppgifter i katalanska medier under onsdagen. Det uppges till och med förekomma en begäran om en sådan medling. [Bilden: Bendiktinklostret i Montserrat. Foto: Fredrik Heiding.]

Begäran ska i så fall grundas på ett möte som den katalanske vice regionpresidenten Oriol Junqueras har hållit med kardinal Omella för att diskutera hur den katolska kyrkan och andra internationella institutioner skulle kunna hjälpa i den mycket spända situation som uppstått efter att Katalonien i söndags höll folkomröstning om självständighet, trots den spanska högsta domstolens förklaring att en sådan omröstning är illegal. Våldsamma upplopp bröt sedan ut när den spanska polisen försökte stänga vallokaler och konfiskera röstsedlar. Emellertid uppges bara drygt 40 procent av regionens befolkning ha röstat.

Kardinal Omella beskrev våldet som ”beklagligt” och uppmanade till ”dialog och bön” och att alla myndigheter nu måste finna en ”fredlig och demokratisk lösning”.

Den spanska centralregeringen i Madrid har hittills uteslutit förhandlingar med de katalanska självständighetsledarna och förklarat att en regional omröstning helt saknar legitimitet. Den katalanske regionpresidenten Carles Puigdemont har å sin sida hotat med att formellt utropa Kataloniens självständighet ”inom några dagar”.

Catholic Herald, 2017-10-04