Egyptiska offer för IS i Sinaiöknen

Jihadister från IS i Sinai i Egypten har skjutit ihjäl en kristen egyptier och två män från en lokal beduinstam. Detta enligt en video av avrättningarna, som har spritts på sociala medier.

Videon som publicerades lördagen den 17 april av jihadistgruppen, som är ansvarig för åtskilliga övergrepp, visar den förfärliga avrättningen av tre män. Man ser en 62-årig kristen egyptisk koptisk man, som dödas direkt av en jihadist som anklagar de kristna i Egypten för att stödja den egyptisk armén.

I en kommuniké som spreds på söndagen har den koptiska kyrkan identifierat den avrättade mannen som Nabil Habashi Salami, en kopt som kidnappades för fem månader sedan av ”takfirgrupper”, en extrem riktning inom islam. Samma video visar även hur två unga från tarabinstammen skjuts till döds i öknen. De anklagas av jihadisterna för att ha tagit del i strider på den egyptiska arméns sida.

IS har de senaste året tagit på sig åtskillig blodiga attentat mot kristna kopter, den största religiösa minoriteten i Mellanöstern. De utgör enligt beräkningar mellan 10 och 15 % av Egyptens ungefär 100 miljoner invånare, ett land med stor muslimsk majoritet. Det senast attentatet genomfördes den 2 november 2018, när en buss med koptiska pilgrimer på väg till al-Minya i södra Egypten besköts. I detta attentat dog 7 personer, och 14 skadades.

Sedan februari 2018 bedriver den egyptiska armén en omfattande operation för att försöka driva bort extremistgrupper, bland annat ”IS-provinsen Sinai”, som framför allt härjar på norra Sinaihalvön.

Red. 2021-04-19

Detta är en nyhetstext som finns i sin helhet på Vatican News franska redaktionen