Ekumenisk cricket i Canterbury

En särskild ekumenisk sporthändelse med välgörande syfte äger rum den 19 september i den brittiska staden Canterbury: cricketlaget i Church of England möter här sin motsvarighet i Vatikanen för att på så sätt fästa uppmärksamheten på det världsvida problemet med slaveri och människohandel. Alla intäkter från matchen på St Lawrence Cricket Ground (Kent County Cricket Club) går till det ekumeniska initiativet Global Freedom Network, berättar den katolska veckotidskriften The Tablet.

Vatikanens lag anses vara matchens favorit, eftersom det laget är sammansatt av prästkandidater från cricketländer som Indien, Pakistan och Sri Lanka. Medan Church of England som förspel kommer att ha endast en uppvärmningsmatch, har ”påvelaget” fyra sådana, däribland en i den sydengelska staden Brighton och en mot medarbetare i det kungliga hushållet i slottet Windsor.

St Peter’s Cricket Club [bilden] grundades i fjol av medlemmar i det påvliga kulturrådet. Det finns 400 cricketentusiaster i Vatikanen, hette det då. Initiativet var följden av en match mellan lag från två påvliga universitet, colleget Maria Mater Ecclesiae mot Urbaniana, och fokuserade närmast på den interkulturella dialogen.

Kathpress 2014-09-01