En majoritet av USA:s katoliker stödde Trump

map_of_usa_showing_state_namesFör fjärde valet i rad tycks en majoritet av USA:s katoliker i tisdags ha stött den kandidat som också segrade i presidentvalet. ”Katoliker fortsätter att vara den enda väljargrupp som byter parti från val till val”, sade dr Mark Gray vid forskningscentret CARA, som bedriver samhällsvetenskaplig forskning om den katolska kyrkan och som är knutet till Georgetown-universitetet i Washington, vid en presentation av valstatistik på onsdagen: ”Detta gör de katolska väljarna särskilt intressanta som en så kallad swing voter-grupp. Kandidater som vinner en majoritet av katolikerna vinner oftast valet.”

De få opinionsmätningar innan valet där respondenternas religiösa tillhörighet redovisades hade mycket skiftande uppgifter om de katolska väljarnas preferenser och experter varnade för att dessa mätningar både skulle vara allmänt osäkra och osäkra i nedbrytningen på undergrupper. En större mätning fredagen den 4 november [valet ägde rum i tisdags, den 8 november – övers. anm.] visade att Donald Trump ledde bland katoliker med hela 16 procent, medan samma institut förutspådde en treprocentig ledning för Hillary Clinton bara tre dagar senare, dagen före valet.

Enligt vallokalsundersökningarna i tisdags vann Trump i den katolska väljargruppen som helhet med en marginal om 7 procent. Motsvarande segermarginal för avgående president Obama vid hans återval 2012 var två procent. Både vid Obamas första val 2008 och vid George W Bushs återval 2004 röstade katolikerna i större utsträckning på vinnaren.

Trumps segermarginal bland vita katoliker i tisdags var slående. Även om just denna kategori av katolska väljare röstar republikanskt – Mitt Romney vann gruppen med 19 procent 2012 – vann Trump med 23 procent, vilket är den största segermarginalen under 2000-talet. Som väntat förlorade Trump i den spansktalande katolska väljargruppen – 26 procent mot 67 procent för Clinton – men förlustmarginalen i denna kategori var ändå den lägsta för någon republikansk presidentkandidat sedan 2004. Bland icke-spansktalande latinska katoliker uppges marginalerna ha varit jämnare.

Dr Gray framhöll vidare att även om vallokalsundersökningarna nu visar på ett tydligt samlat katolskt väljarstöd för Trump behöver ytterligare analyser göras: ”Vi vet till exempel inte varför en majoritet av alla katoliker stödde Donald Trump. Övriga kristna grupper röstar regelmässigt republikanskt, oavsett om kandidaten sedan vinner eller inte.” Varför katolskt kristna väljare byter parti och röstar med den som vinner, oavsett om kandidaten är republikan eller demokrat, är faktiskt oklart.

Vallokalsundersökningarna från i tisdags uppvisar en skillnad mellan dem som regelbundet går i kyrkan och andra. Bland dem som går i kyrkan varje vecka vann Trump med stor marginal, bland dem som går några gånger om året fördelade sig istället stödet jämnt på de båda kandidaterna, medan Hillary Clinton hade en 31-procentig segermarginal bland dem som aldrig går i kyrkan.

Catholic News Agency, 2016-11-09