Förebildligt av svenska landslaget!

av FREDRIK HEIDING
Jimmy Durmaz och hela svenska landslaget agerade förebildligt inför dagens träning, i en manifestation mot rasism. Förbundskaptenen Janne Andersson, alla spelare och hela staben ställde sig bakom Durmaz som fått ta emot hotfulla budskap efter gårdagens förlust mot Tyskland i fotbolls-VM. Man vänder sig unisont mot rasism och våldsamma hot som sprids i sociala medier. [se Aftonbladet tv här]

Durmaz själv höll ett kort tal och markerade tydligt att han är svensk [se svt.play här], något som därmed blev ett inlägg i den pågående debatten om svensk identitet. Han är född och uppvuxen i Örebro och familjen har syrisk bakgrund. Hans far är från södra Turkiet, medan det verkar saknas uppgifter i offentliga medier om moderns ursprung. Under alla förhållanden är Jimmy Durmaz svensk.

Det är för övrigt inte alls ovanligt med svenska fotbollsspelare på hög nivå som har utländsk bakgrund. Man kan nämna Hammarbys Jiloan Hamad som var nära att bli uttagen till landslaget. Han är född i Baku, Azerbajdzjan, och har kurdiskt ursprung. Både Durmaz och Hamad har som ungdomsspelare fostrats i BK Forward i Örebro.

Om Durmaz är tydlig med sin svenska identitet så är han lite mer diskret med sin kristna tro. Uppmärksamma tv-tittare såg dock att han gjorde korstecken när han gick in på gräsmattan i Sotji. Det var ett exempel på religionens plats i offentligheten, vilket ju inte alls är ovanligt i fotbollssammanhang. Innan VM började kungjorde internationella fotbollsförbundet FIFA emellertid att ostentativa religiösa gester inte är tillåtna. Diskreta symboler får ändå förekomma.

Jimmy Durmaz är syrisk-ortodox kristen, vilket han har berättat om till exempel i en intervju i Sydsvenska Dagbladet, när han spelade för Malmö FF (2008–2012). På frågan om sina ritualer strax före avspark svarar han: ”Jag ställer mig vid mittlinjen med händerna upp och ber några ord. Jag tackar för chansen att spela fotboll och så lite annat som jag vill hålla för mig själv.” [läs här]

Durmaz syrisk-ortodoxa identitet har inte varit i centrum för de rasistiska attackerna mot honom det senaste dygnet. Men religionsfriheten är ändå viktig att slå vakt om i detta läge. Inte bara frihet från religion utan frihet till religion måste garanteras.

Jimmy Durmaz har visat beundransvärd mental styrka efter matchen mot Tyskland. Denna själsstyrka hänger säkert ihop med en professionell fotbollsspelares yrkesmässiga inställning, men möjligen får han också inre styrka från sin syrisk-ortodoxa kristna tro.

Signums hemsida har för övrigt nyligen haft flera inlägg om syrisk teologisk tradition, med intervjuer och reportage från konferensen ”The Future of Syriac Studies”.

Durmaz och hela svenska landslagets manifestation mot rasism och hat var förebildlig. För min smak hade det rent språkligt varit snyggare med ”Stop racism” i stället för det kraftigare uttryck man valde. Men den som söker språkliga förebilder i fotbolls-VM får gå till Senegals Badou Ndiaye som har en kandidatexamen i litteraturvetenskap [läs här].

Fredrik Heiding 2018-06-24

Uppdatering: Jimmy Durmaz mamma är från Beirut, Libanon. Jimmy berättar om sin bakgrund via länken här

Förbundskapten Janne Anderssons inledande tal och Jimmy Durmaz finns via länken här

Jimmy Durmaz tal innan träningen den 24 juni 2018 i svt.play finns via länken här

Artikeln i Sydsvenska Dagbladet från den 3 mars 2011 finns via länken här