Första katolska mässorna på Sri Lanka efter terrorattackerna

Katolska kyrkan på Sri Lanka höll i söndags, den 12 maj, de första offentliga söndagsmässorna sedan självmordsbombare dödade mer än 250 människor och skadade hundratals ytterligare i samband med terrorattackerna vid påsk. De troende kunde notera förhöjda säkerhetsåtgärder inklusive kroppsvisiteringar, ID-kontroller och patrullerande militärer och polis på gatorna runt kyrkorna. Och vid kyrkornas ingångar höll volontärer uppsikt över misstänksamma personer.

Sri Lankas president Sirisena sade redan förra veckan att ”99 procent” av de misstänkta relaterade till terrorattackerna i påsk har arresterats och att mängder explosivt material har beslagtagits. Katolska kyrkan uppges också överväga att åter öppna landets katolska skolor under veckan.

Som en säkerhetsåtgärd efter attackerna på Påskdagen ställdes alla offentliga katolska mässor in för en tidsperiod av två veckor. Söndagen efter påsk TV-sändes en mässa från det privata kapellet hos ärkebiskopen av Colombo, kardinal Malcom Ranjith. En mässa med prästvigning genomfördes också med ett mycket begränsat antal deltagare i en by i östra delen av landet den 30 april.

Sri Lankas regering har vidtagit en rad åtgärder för att som den anser öka säkerheten i landet efter terrorattackerna i Påsk, som till exempel att på obestämd tid stänga ner sociala medier som anses bidra till att sprida hatretorik och falska nyheter, bland annat Facebook och Youtube, införande av utegångsförbud och förbud mot slöjor som täcker ansiktet. Regeringen och polisen håller en lokal grupp islamistiska jihadister ansvarig för attackerna. Terrornätverket IS har tagit på sig ansvaret och hävdat att attackerna utfördes av de lokala jihadisterna som ska ha svurit trohet till IS.

Medieuppgifter gör gällande att 56 personer har arresterats för samröre med attackerna. Vidare ska 13 gömställen för terrorister ha upptäckts och tillgångar på hela 41 bankkonton tillhöriga olika inblandade ha konfiskerats. Samtidigt har polisen fortsatt varna människor för risken för nya attentat.

Både inhemska och utländska katolska hjälpgrupper har tillhandahållit hjälp till offren och deras anhöriga, som till exempel mediciner, hjälp med transporter, juridisk hjälp och såväl själavård som terapeutiskt stöd. I en intervju med den katolska, asiatiska nyhetstjänsten UCA News säger en lankesisk polisman att han blev inspirerad av katolska Caritas när han såg hur organisationens hjälparbetare agerade vid ett av sjukhusen som tog emot offer och anhöriga.

Catholic News Agency, 2019-05-13