Handskriven hälsning från påven Pius X funnen på engelsk vind

Pius_X_Vatican_Gardens_1913_PortraitEn handskriven, påvlig välsignelse med mer än hundra år på nacken har hittats på en vind i Yorkshire i norra England. Hälsningen skickades av påven Pius X [påve 1903–1914, övers. anm.] 1908 för att uppmärksamma 50-årsjubiléet för den katolska föreningen för unga män i staden Wakefield.

Den ska ha skrivits bara fyra dagar efter att påven fick en förfrågan om en sådan välsignelse från pater Timothy Courtney, en jesuitpräst som var direktor för föreningen vid det tillfället.

Norman Hazell som fann den handskrivna hälsningen på sin vind sade till brittiska Catholic Herald att den förmodligen har legat där orörd i 40 eller 50 år. Hazell som har varit ordförande i samma förening i mer än 50 år nu sade att den handskrivna välsignelsen måste ha kommit i hans ägo efter föreningens middag för att fira sitt hundraårsjubileum men inte ha noterats bland en mängd annat material för arkivering. Papperet med hälsningen har nu lämnats över till St. Austins församling i Wakefield vilket skedde till kyrkoherden, fader David Smith, vid en mässa i maj i år.

I en intervju med lokaltidningen förklarade Norman Hazell att det för hundra år sedan ”var ganska ovanligt att få en påvlig välsignelse” men att pater Courtney ska ha tagit ett eget initiativ och skrivit till Vatikanen för att fråga om påven ville ge en välsignelse till föreningen. Han måste ha blivit mycket förundrad när påven skrev tillbaka, på egen hand dessutom. Pius X blev senare helgonförklarad och anses av Hazell ha varit en ”underbar påve, en mycket god påve”. Han säger sig vara överraskat glad över att påven ”skrev från Vatikanen till en kyrka i Wakefield”.

I hälsningen skriver Pius X: ”På begäran ger vi högst älskvärt vår apostoliska välsignelse till vår älskade son, direktorn (pater Courtney), och till alla de unga män som är medlemmar i Er förening.”

Catholic Herald, 2017-06-02