Hjälporganisationer ser tydliga tecken på valfusk i Kongo

Kristna hjälporganisationer i Tyskland befarar att valet i den demokratiska republiken Kongo har manipulerats till förmån för regeringssidans kandidat. Bakgrunden är det alltmer försenade tillkännagivandet av resultatet av valet den 30 december. Kyrkliga representanter och aktörer inom civilsamhället är bestörta och fruktar att regeringen med alla medel försöker att utse sin kandidat Emmanuel Shadary till vinnare, sade Gesine Ames från det centralafrikanska ekumeniska nätverket (ÖNZ) under tisdagen i Berlin.

Efter det att valet flera gånger skjutits upp kallades 39 miljoner medborgare i Kongo till välja en efterträdare till president Joseph Kabila. Hans ämbetstid löpte officiellt ut 2016. Omröstningen har ifrågasatts på grund av oegentligheter, våld under valkampanjen och uteslutning av vissa regioner.

”Europeiska unionen, Afrikanska unionen och Förenta nationerna måste på alla diplomatiska nivåer kräva att den kongolesiska regeringen upphör med hoten mot kritiker och oppositionella och att man återställer tillgången till internet, press och sociala nätverk”, sade Ames vidare. ”Valresultatet måste utan dröjsmål tillkännages och inkludera ett godkännande från de oavhängiga observatörerna.” Annars hotar ”ett ovisst scenario med ännu mer våld och repression”.

Påven Franciskus krävde dessutom i måndags respekt för valresultatet. Den kongolesiska biskopskonferensen hade redan tidigare begärt att landets ledning ska offentliggöra resultatet ”i enlighet med sanningen”. Den katolska kyrkan har bidragit med cirka 40 000 valobservatörer.

Kathpress 2019-01-08