Hongkongs förre biskop starkt kritisk till Vatikanens statssekreterare Parolin

Den pensionerade biskopen av Hongkong, kardinal Joseph Zen Ze-kiun har skarpt kritiserat Vatikanens ”nr 2”, enligt den Bonn-baserade nyhetssajten katholisch.se. ”Kardinal Pietro Parolins intervju är full av felaktiga åsikter”, skrev Zen i måndags på sin blogg. Den 88-årige biskopen syftar med sin kritik på yttrandena från kardinalstatssekreteraren, med vilka denne försvarade förra veckans närmande mellan Heliga stolen och Kina.

Zen betecknar i sitt blogginlägg Parolin som en ”klentrogen man”, som man inte kan vara riktigt säker på om han vet vad ”verkligt lidande” innebär. De kinesiska katolikerna har fått uppleva lidandet för trons skull under den kommunistiska regimens förföljelse. Men ”deras största lidande är att bli förrådd av sin egen ’familj’”. Menar Zen i en anspelning på Vatikanens nya östpolitik.

Katolikerna inom den regimtrogna Patriotiska föreningen är i Kina som fåglar i en bur, och Vatikanens försöker att göra buren större. ”Men det verkliga problemet är inte huruvida buren är stor eller liten utan vem som befinner sig i buren”, menar Zen. Den underjordiska kyrkan har hittills inte blivit fångad i buren, men Parolin vill att de nu ska tvingas in i den genom hans ”försonings”-politik.

Parolin har betecknat Vatikanens ansträngningar som ”realistiska själavårdande lösningar” för katolikerna i Kina.

För två veckor sedan tillkännagavs att Vatikanen hade uppmanat två Romtrogna biskopar att avgå, för att därigenom kunna ersätta dem med efterträdare som accepterats av den kinesiska statsledningen. Dessutom skulle den kommunistiska regeringen erkänna 20 biskopar som utnämnts av Vatikanen inom den Patriotiska föreningen och 40 underjordiska biskopar. Detta tillkännagivande ses av experter som ett viktigt steg mot en normalisering av förbindelserna mellan Vatikanen och Kina.

Kathpress 2018-02-07