Hongkongs nye biskop påminner om massakern i Peking 1989

Hongkongs nye, katolske biskop påminde vid sin första presskonferens om massakern på Himmelska fridens torg 1989. ”Om den tysta demonstrationen är möjlig i år beroende av rättsläget”, sade Stephen Chow under tisdagen till journalister i Hongkong. Att påminna om massakern den 4 juni 1989 på Tiananmen-torget borde var möjligt på olika sätt, menar jesuiten. Han kommer att be för dem som för 32 år sedan miste livet i Peking, sade den 61-årige Chow. Han har under de gångna åren deltagit i den tysta demonstrationen på årsdagen av massakern.

Tiananmen-torget i Peking. Foto: Wikimedia commons.

Stephen Chow utsågs i måndags till ny biskop av Hongkong. Den hittillsvarande provinsialen för jesuiternas kinesiska provins efterträder biskop Michael Yeung, som dog i januari 2019.

Hongkongs katolska regeringschef, Carrie Lam, uteslöt i slutet av april ett tillstånd till den tysta demonstrationen, med hänvisning till de nationella säkerhetslagar som Kina införde i mitten av 2020. Den minnesstund som hållits varje från 1990 till 2019 i det kinesiska särskilda förvaltningsområdet Hongkong, var det enda i sitt slag på kinesisk mark.

År 2020 förbjöds minnesstunden på grund av corona. Tusentals Hongkongbor trotsade förbudet med ljus och minnesstund i Victoria Park. 26 framträdande demokratiaktivister – däribland den katolske förläggaren Jimmy Lai och studenten Joshua Wong – åtalades under hösten 2020 för sitt deltagande i det förbjudna eventet liksom även för att ha uppviglat andra att delta.

Den 4 juni 1989 slog den kommunistiska ledningen för Folkrepubliken Kina våldsamt ner den kinesiska demokratirörelsen på Tiananmen-torget i Peking. Militären satte in pansartrupper mot tiotusentals demonstranter. Även om inga människor dödades på själva platsen, fanns det uppgifter från Amnesty International om flera hundra dödsoffer i andra delar av staden.

Kathpress 2021-05-18

Detta är en nyhetstext.