Jesuit som ny biskop i Hong Kong

Efter knappt fyra år har det katolska stiftet Hong Kong åter fått en biskop. Som Vatikanen meddelade på måndagen utnämnde påven den 61-årige ledaren för jesuitprovinsen i Kina, Stephen Chow Sau-yan, till ny biskop i hamnmetropolen. Den förutvarande biskopen, kardinal John Hong Tong (81) avgick 2017 av åldersskäl. År 2019 tillsatte påven en interimsadministrator.

Chow, född den 7 augusti 1959 i Hong Kong, inträdde efter studier i psykolog i USA 1984 i Jesuitorden. Efter novitiat och filosofistudier i Irland återvände han 1988 till Hong Kong. Efter teologistudier blev han prästvigd 1994. Sedan bedrev han studier i organisationsutveckling i Chicago och disputerade i psykologi i Boston. Sedan han avlagt sina slutliga ordenslöften övertog Chow olika uppgifter i orden i Hong Kong.

Den katolska kyrkan i den särskilda förvaltningszonen Hong Kong befinner sig i en svår situation. Sedan regimen i Beijing mer och mer börjat undertrycka demokratirörelsen för göra Hong Kong mera likt det politiska systemet i folkrepubliken, råkar kyrkliga företrädare och andra troende under tryck. Sannolikt har påven och Vatikanen avstått från varje kommentar om förtrycket i Hong Kong, med hänsyn tagen till överenskommelsen mellan Heliga stolen och Beijing 2018 om utnämning av biskopar.

Kathpress 2021-05 16

Detta är en nyhetstext.