Idrottsstjärnor skriver förordet till ny påvebok

Som argentinare älskar påven Franciskus fotboll och får ofta besök av idrottare. Nu utkommer på Vatikanens eget förlag LEV (Libreria Editrice Vaticana) en ny bok, som dokumenterar centrala tankar och uttalanden av påven i samband med möten med idrottsmän och -kvinnor sedan början på hans pontifikat. Förordet till Mettersi in Gioco: Pensiero sullo sport, som kommer att presenteras den 7 september i Rom, har skrivits av fotbollsstjärnan Francesco Totti och den nyligen svårt förolyckade tävlingscyklisten Alessandor Zanardi, enligt Vatikanens tidning Osservatore Romano.

Påven är en ”utomordentlig tränare” menar Lucio Coco, som på uppdrag av Vatikanens idrottsförening Athletica Vaticana samlat påvens texter. Franciskus citat ”bildar en andlig grundval och en verklig kompass för alla dem som i sökandet efter den autentiska motiveringen i sin lidelse vill orientera sig”. Fyndiga uttalanden har Coco funnit i påvliga uttalanden med världsberömda idrottare, ävensom med möten med idrottare med kroppsliga eller mentala handikapp, samt med barn och ungdomar i socialt utsatta områden i förstäderna.

Francesco Totti i italienska landslaget. Foto: Wikipedia.

För honom är det en särskild ära att uppleva ett budskap ”vars centrum är tron, liv och hopp” betonar den före detta fotbollsspelaren i Roma, Francesco Totti.

”Genom idrotten befordrar vi konfliktlösningar och initiativ till fattigdomsbekämpning”, skriver den förra världsrekordinnehaverskan i maraton Tegla Loroupe i sitt bidrag.

Den förre Formel 1-ledaren och Paralympicstjärnan Alessandro Zanardi betygar i sin text påvens roll, ”som berättar underbara historier i vilka vi, om vi ville, skulle kunna vara protagonister”. Sitt bidrag sände Zanardi, enligt Osservatore Romano innan han förolyckades i mitten av juni med sin hand bike.

Kathpress 2020-09-01

Detta är en nyhetstext.