Inställda mässor efter bomb mot katolsk kyrka i Filippinerna i söndags

En ökning av antalet terroraktiviteter kan göra att mässor och andra gudstjänster ställs in i Filippinernas huvudstad Manila, meddelade landets katolska biskopskonferens häromdagen. ”Av praktiska skäl är kyrkan mer än villig att ställa in varje liturgisk aktivitet om det finns hot mot kyrkbesökarnas säkerhet”, sade fader Jerome Secillano vid den filippinska biskopskonferensens kommitté för samhällskontakter, rapporterar den engelskspråkiga katolska nyhetstjänsten CNA.

I söndags sprängdes en bomb alldeles utanför den katolska kyrkan i staden Esperanza i södra Filippinerna just som människor var på väg att lämna kyrkan efter att ha deltagit i mässan på första söndagen i advent. Två personer skadades av explosionen. Dagen därpå detonerade polisen en sprängladdning som hade upptäckts i en papperskorg bara några meter från den amerikanska ambassaden i Manila.

Även om ingen tagit på sig ansvaret för bomberna sade polischefen i Manila, Joel Coronel, att sprängladdningarna uppvisar stor likhet med den bomb som dödade 14 personer på en fylld marknadsplats i staden Davao City i september. Den inhemska terrorgruppen Maute, som svurit trohet till Islamiska staten (IS), anklagas för ligga bakom september-attacken och myndigheterna misstänker att organisationen också är inblandad i de nya bombhoten.

Kardinal Orlando Quevedo, ärkebiskop av Cotabato, fördömde söndagens kyrkbomb som ”ren och skär terrorism, och än värre med tanke på den heliga platsen, dagen och händelsen som just hade ägt rum”.

Under de senaste dagarna har regeringen krävt ”ökade säkerhetsinsatser” på alla allmänna platser och i alla sammanhang där människor samlas i Manila. Fader Secillano sade att kyrkbesökare har uppmanats att rapportera misstänksamma personer eller aktiviteter och att kyrkoherdarna har möjlighet att begära polis- eller militärskydd för deras församlingars säkerhet. Han varnade samtidigt regeringen och presidenten för att göra avkall på rättssäkerheten i sin terrorbekämpningspolitik. Att ”neutralisera dessa laglösa element” så att de ställs till svars för ”terrorn mot vårt folk” måste göras utan att grundläggande mänskliga rättigheter sätts ur spel, varnade han.

Catholic News Agency, 2016-12-01