Jesuit dödad i Sydsudan

Jesuitpater Victor-Luke Odhiambo dödades den 14 november i sitt hem i jesuiternas hus i Cueibet, Sydsudan. Beväpnade män som trängde sig in i huset begick dådet.

Foto: America Magazine.

Pater Victor-Luke var ursprungligen kenyan, och han hade studerat pedagogik och filosofi i London och Dublin. Vid sin död var han rektor för en lärarhögskola i Cuiebet, beläget i ett hotad och riskfyllt område. Sydsudan blev självständigt så sent som år 2011 och är ett av världens fattigaste länder. Våldsamheter har präglat landet, men ett fredsavtal undertecknades nyligen.

Paul Chitnis, direktor för Jesuit Missions, hade besökt pater Victor-Luke bara en vecka före mordet. Han har vittnat om pater Victor-Lukes hängivenhet för folket i Sydsudan och hans engagerade arbete för att möjliggöra för flera barn att gå i skolan. Trots riskerna stannade pater Victor-Luke kvar i området. Jesuit Missions fortsätter att stödja arbetet i Sydsudan.

Paul Chitnis säger: ”Sydsudan har förlorat en målmedveten försvarare av de fattiga. Sorgligt nog har kyrkan fått en martyr.”

Pater Victor-Luke blev 62 år.

Red. 2018-11-17

Läs mera i The Tablet här