Kamerunsk kardinal avliden

En viktig röst för fred i Kamerun har avlidit, då kardinal Christian Wiyghan Tumi på långfredagens kväll dog 90 år gammal efter en tids sjukdom. Kardinalen har sedan sin pensionering varit en ledande person i medlingssamtalen mellan parterna i Kameruns pågående kris, ett engagemang som ledde till att han i november 2020 kidnappades av beväpnade separatister i nordvästra Kamerun.

Kardinal Tumi höll såväl i medlingssamtal som under fångenskapen hos separatisterna fast vid att var och en behöver hålla fast vid sanningen och vad som är bäst för alla gemensamt, vilket kräver såväl fasthet som ödmjukhet hos alla parter. Han vägrade under kidnappningen ta tillbaka sin uppmaning till separatisterna att lägga ner sina vapen. Det uthålliga arbetet för fred har gjort honom respekterad på alla sidor i konflikten, och 2019 fick han Nelson Mandela-priset för sitt arbete för fred och mänskliga rättigheter.

Kardinalen föddes 1930 i nordvästra Kamerun, och prästvigdes 1966. Han var biskop på frankofont område från 1979, ledde Kameruns biskopskonferens 1985 – 1991 och samarbetsorganet för biskopskonferenserna i Afrika och Madagaskar (CELAM) 1990 – 1994. Han utnämndes till kardinal 1988 och ärkebiskop av Douala 1991.

Red. 2021-04-06

Källor:
Kameruns CTRV: Archbishop Emeritus of Douala

Catholic News Agency: Cardinal who worked for peace in Cameroon has died

Crux Now: Cameroons lone cardinal and fearless preacher dies