Kapucinpater Groeschel avliden på vigilian till den helige Franciskus fest

Pater Benedict Groeschel, som tillsammans med andra kapucinfäder i New York grundade Community of Franciscan Friars of the Renewal (CFR) avled den 3 oktober, 81 år gammal. Kommuniteten hade sin bas in stadsdelen Bronx och blev snart känd för sina insatser för de fattiga, nya evangelisationsmetoder och medlemmarnas typiska gråa ordensdräkter och skägg.

Pater Groeschel, som var professor i pastoralpsykologi, var en känd andlig författare och blev internationellt känd för sina TV-framträdanden på kanalen Eternal Word Television Network (EWTN).

Den 11 januari 2004 var det nära att han omkommit efter att ha blivit påkörd av en bil. Hans återhämtning efter olyckan har ansetts vara något av ett mirakel. I New York Times kommenterade han sitt tillfrisknande så här:

”De sade att jag inte skulle överleva. Jag lever. De sade att jag aldrig skulle kunna tänka. Jag tänker. De sade att jag aldrig skulle kunna gå. Jag går. De sade att jag aldrig skulle kunna dansa. Men jag har i viket fall som helst aldrig dansat.”

Catholic Herald 2014-10-05

Se föredrag av pater Benedict Groeschel om kontemplativ bön utlagt på YouTube via denna länk här