Kardinal Vingt-Trois: Inga fraktioner för eller emot Kasper

Diskussionen om frånskilda och omgifta skall ha tillträde till kommunionen bör enligt den franske kardinalen André Vingt-Trois [bilden] inte leda till en splittring i den pågående synoden om äktenskap och familj. ”Det finns inte något pro-Kasper- eller anti-Kasper-parti”, sade kardinalen i Paris på morgonen efter det att förhandlingarna hade börjat i Vatikanen med tanke på den pensionerade kuriekardinalen Walter Kasper och hans förespråkare.

Synoden bör inte förväxlas med en parlamentsdebatt, där majoritet står mot minoritet. I stället handlar det om att i broderlig samverkan utveckla en gemensam vilja ”i all frihet och med respekt för varandra”, säger kardinal Vingt-Trois, som är synodens generalrelator.

I sitt öppningsreferat inför kardinalkonsistoriet i februari hade Kasper bland annat föreslagit att man skulle diskutera hur man i vissa situationer skall förhålla sig till förbudet för frånskilda och omgifta att ta emot kommunionen. Med detta har han utlöst en delvis hetsig debatt inom kyrkan. Själavården av de frånskilda och omgifta står på synodens dagordning först på onsdag.

Ärkebiskopen av München, kardinal Reinhard Marx, gick i sitt tal på måndagen in på påven Franciskus ord, enligt vad Vatikanens talesperson Federico Lombardi meddelade på måndagen. Marx var en av fem kardinaler som svarade på påvens öppningsord under sammanlagt omkring 25 minuter. Över talens innehåll meddelade Lombardi ingenting.

Kathpress 2014-10-06