Katolsk kyrka i Göteborg vandaliserad

Under fredagseftermiddagen har Kristus Konungens katolska kyrka vid Heden i Göteborg utsatts för vandalisering. En eller flera gärningspersoner har gett sig på det religiöst sett mycket känsliga koret, det vill säga utrymmet omkring altaret. Man har rivit bort altarduken med dess ljus, och vält omkull stolar och läspulpeten. Psalmböcker låg dessutom utspridda över hela golvet i kyrkan. Göteborgsposten har rapporterat om skadegörelsen som polisen har blivit inkopplad i. Kyrkoherden, fader Tobias Unnerstål, uttrycker sin bestörtning över det inträffade. Läs mer via länken här

Kl. 17.30 fick Signum tillfälle att tala med fader Joakim Breding, kaplan i Kristus Konungens församling. Han berättar att många frivilliga kommit till kyrkan efter att polisen genomfört en undersökning av brottsplatsen. Församlingsmedlemmarna städar och försöker återställa kyrkans inredning så gott det går. Målsättningen är att trots omständigheterna kunna fira en mässa i kyrkan redan i kväll. Vissa saker är dock hårt åtgångna och måste repareras.

Den hänsynslösa framfarten märks inte minst på att minnestavlan med de avlidna i församlingen under året, med tillhörande krans och ljus, har välts omkull. Fader Joakim bedömer att den eller de som har vandaliserat har varit medvetna om att koret och vissa andra delar av kyrkorummet är en helig plats och därför gått lös på inredningen där.

Fader Joakim berättar att flera konfirmander har hört av sig och undrat om de kunde hjälpa till på något sätt. Det inträffade har blivit en församlingsangelägenhet. Många som har kommit till kyrkan har gråtit över det inträffade och bett långa stunder, samt försökt hjälpa till med att ställa iordning platsen igen.

”Många är chockade”, säger fader Joakim, ”det är nog först i morgon som det börjar sjunka in vad som har hänt.”

Fredrik Heiding 2020-11-13