Kim Jong-un bjuder in påven

Nordkoreas diktator Kim Jong-un planerar att bjuda in påven Franciskus till ett möte i Pyongyang, enligt en talesman för Sydkorea tidigare i veckan.

Påven ska i mitten av nästa vecka ta emot Sydkoreas president Moon Jae-In i en audiens i Vatikanen, och där ska enligt uppgift Moon personligen överlämna en inbjudan från Kim Jong-un till Franciskus. President Moon, som själv är katolik, kommer också att delta i en mässa för fred på koreanska halvön den 17 oktober, vilken firas av Vatikanens statssekreterare kardinal Pietro Parolin.

Under det senaste toppmötet mellan de både koreanska staternas ledare i september sade Kim till Moon att han ”varmt” skulle ”välkomna” påven till Pyongyang, enligt Sydkoreas presidentkansli.

Vatikanens ansvarige för relationer med stater, Paul Gallagher, besökte i början av juli den demilitariserade zonen mellan Nord- och Sydkorea och uttryckte påvens starka stöd för det senaste årets överraskande och snabba avspänning mellan USA och Sydkorea, å ena sidan, och Nordkorea, å den andra.

I Nordkorea bor 25 miljoner människor. Landets regim är en av de värsta förbrytarna mot mänskliga rättigheter i världen. 2014 publicerade FN en 372 sidor lång rapport om förhållandena i landet vilka innefattar alla tänkbara brott mot mänskligheten som summariska avrättningar, slavläger, tortyr, tvångsaborter och medveten svält. Mellan 80 000 och 120 000 människor beräknas vara instängda i koncentrationsläger för politiska fångar där bland annat tvångsarbete och tortyr hör till vardagen. Troende kristna sägs vara utsatta för särskilt skoningslöst förtryck.

Sydkoreas katolska biskopar har sedan mitten av 1960-talet öppet engagerat sig i arbetet för försoning på den koreanska halvön och uppger att kyrkan inte kommer att upphöra med att be, hoppas och arbeta för en fredlig återförening och enhet för det koreanska folket.

Några uppgifter om hur påven och Vatikanen kommer att ställa sig till Kim Jong-Uns kommande inbjudan finns ännu inte.

Catholic News Agency, 2018-10-09