Människorättsaktivister oroade över Brasiliens urbefolkning

Inför det förestående regeringsskiftet i Brasilien är det tyska Sällskapet för hotade folk (Gesellschaft für bedrohte Völker, GfbV) oroat för framtiden för landets ca 300 infödda folk. Den trolige vinnaren av presidentposten, högerpopulisten Jair Bolsonaro, gör enligt en talesperson för GfbV, Yvonne Bangert [bilden] rasistiska utfall mot minoriteter vilket leder till att den fattiga urbefolkningen blir än mer marginaliserad.

Bangert befarar att urbefolkningens rätt till eget land nu är i fara. Staten ingriper knappast mot illegal exploatering och skogsavverkning. Hitintills har man inte erkänt ett enda skyddsområde för urbefolkningen. GfbV: talesperson fruktar att lobbyorganisationerna under Bolsonaro kommer att få ökat inflytande – till skada för urbefolkningen i Brasilien.

Årsberättelsen för år 2017 från den katolska kyrkans missionsråd för urbefolkningar är också alarmerande enligt Bangert. Enligt den förekom 128 självmord bland dem, 110 personer blev mördade och 702 småbarn dog på grund av bristande medicinsk vård.

Den högerpopulistiske Bolsonaro segrade i den första valomgången i söndags. Han är talesperson för vapenlobbyn och har yttrat sig positivt om den tidigare militärdiktaturen i Brasilien.

Kathpress 2018-10-11