Konsumentskyddsförening kräver att påven stänger McDonald’s

ronald_mcdonald_sittingDen italienska konsumentskyddsföreningen Codacon kräver att påven stänger den senast öppnade McDonald’s-restaurangen i Vatikanen. ”Vi ber påven att personligen ingripa för att säga upp hyreskontraktet för den vatikanska fastigheten och att kasta ut McDonald’s från Borgo-Pio-kvarteret”, heter det i en skrivelse från konsumentskyddsföreningen Codacon till Franciskus, som den Rombaserade dagstidningen Il Messaggero citerar i lördagens upplaga. I stället för en snabbmatsrestaurang borde enligt konsumentskyddsföreningens önskan ett av Caritas soppkök flytta in i affärslokalen. Regionen Latiums förvaltningsdomstol prövar för närvarande ett överklagande från Codacon mot öppnandet av en McDonald’s-restaurang i Vatikanen.

Beslutet från Vatikanens fastighetsförvaltare Apsa att hyra affärslokalen, som ligger cirka 100 meter från Vatikanen, till McDonald’s har väckt hård kritik.

I byggnaden, i vars bottenplan snabbmatsrestaurangen öppnade i december, bor också flera kardinaler. En av dem ska enligt italienska medierapporter ha författat en besvärsskrivelse till påven. Dessutom har en kuriekardinal offentligt kritiserat uthyrningen till snabbmatskedjan.

Enligt denna erbjuder därigenom pilgrimer och turister något som enligt uppfattningen hos ”inte så få läkare och nutritionsforskare inte innehåller någon garanti för konsumenternas hälsa” och som ligger ”miltals ifrån det traditionella romerska köket”, säger den pensionerade kuriekardinalen Elio Sgreccia i en intervju med dagstidningen La Repubblica.

Den ansvarige för Vatikanens fastighetsförvaltning, kardinal Domenico Calcagno, försvarar samtidigt uthyrningen till McDonald’s. Han kan inte se något negativt i denna. Allt har skett i laga ordning. Han vet inget om någon besvärsskrivelse till påven.

Enligt La Repubblica får Vatikanen 30 000 euro varje månad för den 538 kvadratmeter stora affärslokalen. McDonald’s själva har hittills inte yttrat sig i frågan.

Kathpress 2017-01-07