Oro i Pakistan med anledning av blasfemidemonstration

Anhängare till Pakistans stränga lag mot blasfemi misslyckades med att organisera en demonstration i staden Lahore i onsdags efter att polisen hade genomfört mer än 150 arresteringar. Nationens blasfemilag föreskriver stränga straff för den som vanhelgar Koranen eller förtalar eller förolämpar Muhammed.

salmaan_taseer_october_29_2009_lahoreDemonstrationen i onsdags skulle ha skett på sexårsdagen för mordet på provinsen Punjabs dåvarande guvernör Salmaan Taseer [bilden] 2011. Taseer var en ledande förkämpe för att ändra den stränga blasfemilagen och mördades av denna anledning av sin egen säkerhetsvakt Mumtaz Qadri. En del av dem som stöder blasfemilagen ser Qadri som en hjälte. Företrädare för flera olika religiösa partier hade planerat stödmarschen i Lahore, som är Punjabs provinshuvudstad, och de som arresterades var medlemmar av den islamistiska organisationen Tehreek-i-Labaik Ya Rasool Allah. Myndigheterna i Lahore uppgav att ytterligare arresteringar har planerats och att ingen grupp har tillstånd att ordna möten i Lahore. Polisbarrikader satts upp för att hindra demonstrationer från att orsaka allvarliga trafikproblem.

shahbaz_bhattiMordet på Taseer följdes av ett annat mord den 2 mars 2011, på Shahbaz Bhatti [bilden t.h.] som också var en uttalad kritiker mot missbruken av blasfemilagstiftningen. Bhatti var katolik och den ende kristne medlemmen av Pakistans regering i egenskap av minister för religiösa minoriteter. Han verkade aktivt mot all form av religiös förföljelse. Ett katolskt stift i landet har nu öppnat en formell undersökning om huruvida han ska förklaras vara en martyr.

Islam är statsreligion i Pakistan och runt 97 procent av landets befolkning utgörs av muslimer. Blasfemilagen anklagas för att undertrycka och förfölja religiösa minoriteter. Även om icke-muslimskt troende bara utgör tre procent av befolkningen har 14 procent av alla åtal för blasfemi riktats mot dem. Många av de anklagade för blasfemi mördas och de som öppet ifrågasätter lagen, som Taseer och Bhatti, utsätts ofta för våld.

Catholic News Agency, 2017-01-06