Samtliga kyrkor firade gemensam ekumenisk fredsgudstjänst i Aleppo

patriarch_aphrem_beim_friedensgebet_zu_neujahr_2017_in_aleppo-aleppoephremPå nyårsdagen firade företrädare för samtliga kyrkor i Aleppo, där det nyligen utkämpades strider, en gemensam bönegudstjänst för fred. Den syrisk-ortodoxe patriarken Ignatius Aphrem II, den maronitiske biskopen Joseph Tobji, den kaldeiske biskopen Antoine Audo liksom kyrkoherden för den arabisk-evangeliska kyrkan, Ibrahim Nseir, möttes i den syrisk-ortodoxa Sankt Efrem-katedralen med anledning av världsfredsdagen, rapporterade Vatikanens nyhetsbyrå Fides under tisdagen.

Ett centralt tema för mötet var freden i Syrien, att våldet ska upphöra och att metropoliterna Boulos Yazigi och Gregorios Yohanna Ibrahim, som kidnappades i april 2013, ska friges. Patriarken Aphrem hade med egna ögon bevittnat förödelsen i staden vid sitt besök vid Citadellet och Umayyad-moskén och bad under sin hemresa under tisdagen även för freden i katedralen i Homs, meddelar patriarkatet.

Ett minnesvärt firande hade redan ägt rum en vecka tidigare i kyrkan Sankt Elias i Aleppos gamla stad. Kyrkan hade helt förstörts av granateld. Trots detta beslöt sig den maronitiska församlingen att fira julnattsmässan mitt i ruinerna.

Foton på sociala medier visar en julkrubba som ställts upp på det snöiga golvet där mittskeppets takbjälkar ligger. Över detta hängdes en julstjärna. Genom att använda ruinerna ville man visa på ”livets seger över döden”, citerar medierapporter en av församlingens medarbetare. De troende firade julnattsmässan – den första i den sönderbombade kyrkan på fem år – kring det inte fullt så skadade altaret.

Enligt uppskattningar bor det fortfarande 100 000 kristna i Aleppo. Tidigare var de 250 000. Under striderna, som tog slut i december, bodde de dock nästan helt och hållet i den av Assadregimen kontrollerade västra delen av staden.

Kathpress 2017-01-03