Koptisk katedral invigd i Egypten

Påven Franciskus önskar Mellanöstern och hela världen fred och välgång. Katolska kyrkans överhuvud sände på söndagen en videohälsning i samband med invigningen av den nya koptisk-ortodoxa katedralen i Egyptens nya förvaltningshuvudstad i närheten av Kairo. Från den nya katedralen måtte ett tecken om frid för alla människor gå ut, sa påven.

Han tackade den koptisk-ortodoxe patriarken Tawadros II dennes kyrka för vittnesbörd om tron i särskilt svåra stunder. ”Kära bröder och systrar, ni har martyrer som stärker vår tro. Tack för era förebilder”, heter det i videobudskapet från Vatikanen. Samtidigt sände påve Franciskus jul- och nyårshälsningar.

Påven tackade uttryckligen Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi. Tillsammans med Tawadros II öppnade han, i samband med det koptisk-ortodoxa julfirandet, på lördagen den nya katedralen. Kyrkan, som är invigd till Kristi födelse, är landets största kyrka, med plats för 8 200 personer, enligt egyptiska massmedia. Diplomater från flera länder deltog, enligt kyrkliga talespersoner, i invigningen, tillsammans med den koptiske påven Tawadros II.

Till den nya katedralens byggnadskomplex hör även nya kontorsbyggnader och en mottagningshall, samt bostäder för medlemmar av kyrkans ledning, på en yta av sammanlagt 1,7 hektar. I januari 2017 gav Al-Sisi uppdrag om att byggnaden skulle uppföras.

Egyptens kristna får julledigt

Kristna i Egypten fick vid jul betald ledighet. De som arbetade under juldagarna fick dubbel lön, förklarade den ansvarige ministern Mohamed Safaan i ett uttalande som förmedlades i söndags av den egyptiska tidningen ”Al-Ahram”.

Majoriteten av de kristna i Egypten tillhör den koptisk-ortodoxa kyrkan, och enligt deras kalender börjar jultiden den 7 januari. I anslutning till julfiranden meddelades det att man hade skärpt säkerheten.

Kathpres 2019-01-06