Lourdes firar 160-årsminnet av jungfru Marias uppenbarelse

Den 11 februari firar den katolska kyrkan Vår Fru av Lourdes [dess basilika på bilden t.h.]. Stora folkskaror kommer då för att fira henne som år 1858 uppenbarar sig för Bernadette Soubirous, en 14-årig flicka som är analfabet.

Den 11 februari 1858 beger sig den unga Bernadette Soubirous till platsen som kallas Massabielle för att samla ved. Hon har med sig sin syster Toinette och sin vän Jeanne. Då uppenbarar sig en ”Dam”, helt klädd i vitt, för henne. Den ”Obefläckade Avlelsen”, så presenterar sig damen för Bernadette två veckor senare. Hon uppenbarar sig sammanlagt 18 gånger, mellan den 11 februari och den 16 juli 1858. 160 år senare firar man detta särskilt högtidligt i sanktuariet Vår Fru av Lourdes, under ledning av kardinal Lorenzo Baldisseri, sekreterare i biskopssynoden. Man väntar mer än 20 000 pilgrimer, och ungefär 500 präster.

Flera olika arrangemang har planerats för dagarna 9 till 11 februari: seminariet Transmettre (9–10 februari), festen Vår Fru av Lourdes (11 februari) samt den fest som ägnas dem som organiserar pilgrimsfärder och sörjer för att det finns medhjälpare på plats (12 februari).

Världsdagen för de sjuka

Söndagen den 11 februari firas Världsböndagen för de sjuka, som instiftades av den helige Johannes Paulus II. Sanktuariet erbjuder en särskild form för deltagande på nätet och i sociala medier. Man kan tända ett ljus för en sjuk medmänniska, operation ”att tända ett hopp”.

Som fader André Cabes förklarar: ”Vid de flesta uppenbarelserna begav sig Bernadette till Grottan med ett ljus i handen. Sedan har det blivit en vana, en tradition, att tända ljus i Lourdes, särskilt för de sjuka. Jag inbjuder er att utföra denna handling den 11 februari 2018, Världsböndagen för de sjuka och festen för Vår Fru av Lourdes, och att tänka på dem i er närhet som är sjuka eller deprimerade.” [Mer att läsa här.]

Bön för 160 årsdagen av jungfru Marias uppenbarelse

”Maria,
du som uppenbarade dig för Bernadette i grottan i klippan, i vinterns kyla och mörker,
du förde med dig närvarons värme, leendet vänskap, nådens ljus och skönhet.
Vi ber dig att ge oss hopp och förnyad förtröstan till det innersta av våra ofta mörka liv, till varje undanskymd vrå av denna värld, där Ondskan har makt.
Du som sa till Bernadette ”Jag är den Obefläckade Avlelsen”: kom oss syndare till hjälp.
Ge oss omvändelsens mod, botfärdighetens ödmjukhet och bönens ihärdighet.
Vi anförtror dig alla dem som vi bär i våra hjärtan, särskilt de sjuka och de förtvivlade, du som är de kristnas hjälp och det goda rådets moder.
Du som ledde Bernadette till källan, led oss till Honom som är det eviga livets källa, Han som gav oss den Heliga anden, för att vi skulle våga säga:
Fader Vår som är i himlen . . . ”

Red. 2018-02-10

Källa: https://eglise.catholique.fr