Maduro ignorerar kyrkliga protester

Vatikanen uppmanar Venezuelas regering under president Nicolas Maduro, att inte sammankalla den författningsstiftande församlingen. I stället för att främja fred och försoning, kommer den att skapa ett ”klimat av spänning och motsättningar” och den kan bli en belastning i framtiden, deklarerade Vatikanens statssekretariat i fredags. Vad som krävs är en förhandlingslösning kombinerad med öppnandet av humanitära korridorer för livsmedel och mediciner, nyval, respekt för parlamentet liksom frigivning av politiska fångar.

Heliga stolen uttryckte ”djup oro” över radikaliseringen och den djupnande krisen i landet. Påve Franciskus följer noga läget och uppmanar kristna över hela världen att be för Venezuela och dess befolkning. Med tanke på det ökade antalet döda, sårade och fängslade vädjar Vatikanen till alla sidor i konflikten och särskilt till säkerhetstjänsten, att inte använda våld,

Den nationella valkommissionen i Venezuela kungjorde i måndags, att fler än åtta miljoner människor (41,5 procent av valmanskåren) hade röstat på den konstituerande församlingen vid söndagens val. I torsdags försökte riksåklagaren Luisa Ortega Diaz [bilden] med ett snabbdekret stoppa sammankallandet av den omstridda församlingen. Hon sände ett liknande dekret till en domstol i Caracas och grundade det på anklagelsen att valdeltagandet var manipulerat.

Detta meddelar den ansvariga firman Smartmatic och hänvisar till data från servrar. Den officiella uppgiften om 8,1 miljoner röstande stämmer inte. Skattningar slår mellan 2,4 och knappa 4 miljoner. Antalet röstberättigade är 19,4 miljoner.

Hitintills har Maduro ignorerat kyrkliga protester. Den författningsstiftande församling han initierat domineras av företrädare för regeringen, staten samt sektorer lierade med staten, och på fredag blir det dess stora dag, då den övertar parlamentet; under högtidliga former skall dess 545 medlemmar tåga in i ”Förbundssalen”. Riksåklagarens snabbdekret riktat mot valet kommer knappast att få någon effekt. När medlemmarna i den författningsstiftande församlingen tågar in, börjar en ny politisk tideräkning i Caracas.

Församlingen sammanträder på den plats, där parlamentet har sina möten; detta parlament valdes i december 2015 och i det har 20 partier bildat ett oppositionsblock ”Mesa de la Unidad Democrática” (MUD) med en majoritet på två tredjedelar. För att försvara parlamentet har oppositionen planerat massprotester. Sedan april har 121 människor dödats.

Kathpress 2017-08-04