Turbulens i Venezuela – Vatikanen avvisar författningsförsamlingen

I fredags den 4 augusti uppmanade Vatikanens statssekretariat, som leds av kardinal Pietro Parolin, alla politiker i Venezuela ”i synnerhet regeringen, att garantera full respekt för mänskliga rättigheter och grundläggande friheter, liksom för den existerande författningen; att undvika eller skjuta upp pågående initiativ såsom den nya författningsförsamlingen, vilken i stället för att främja försoning och fred, underblåser ett klimat präglat av spänning och konfrontation och sätter framtiden på spel.” Statssekretariatet säger också att påven Franciskus följer utvecklingen i landet noga [läs mer här].

Den 30 juli hölls ett val i Venezuela vars resultat innebär att regeringen Nicolás Maduro kan tillsätta en författningsförsamling, med rätt att skriva om grundlagen och med mandat att upplösa parlamentet (där oppositionen är i majoritet).

Under det gångna veckoslutet har situationen i Venezuela varit minst sagt turbulent. Landets högsta åklagare sedan 2007, Luisa Ortega, som har varit en stridbar kritiker av president Maduro, avsattes i går och fördes under smått dramatiska omständigheter bort från arbetsplatsen på en motorcykel. [läs mer här i The New York Times]

Den spanska tidningen El País uppger att ett försök till revolt gjorts natten till söndagen i staden Valencia väster om Caracas. Ledaren för revolten är en före detta kapten i armén och han förklarade att aktionen ”inte är en statskupp, utan en civil-militär aktion i syfte att återskapa konstitutionell ordning” i landet. [mer information här]

I morgon måndag den 7 augusti lär en demonstration genomföras på gatorna i Caracas. Initiativ till denna sedan en längre tid planerade demonstration har tagits av studenter vid Katolska universitetet Andrés Bello i Caracas som leds av Jesuitorden och som är ett av landets ledande lärosäten. Studenterna har genomfört flera gatudemonstrationer såväl före som efter valet den 30 juli. Under mottot ”Operation Frihet Venezuela” (Operación Libertad Venezuela) kräver studenterna bland annat frihet och demokrati, en fungerande rättsstat, att politiska fångar släpps fria. (Se deras Facebook-sida här)

Fredrik Heiding 2017-08-06