Medan spänningen ökar i Korea, ber biskoparna för fred

Medan spänningen ökar med anledning av Nordkoreas robot- och atomprogram uppmanar biskoparna i Sydkorea, inklusive kardinal Andrew Yeom Soo-jung i Seoul, att i bön vända sig till Guds moder i bön för fredagen i samband med Marie himmelsfärds fest den 15 augusti. Kardinalen bad katolikerna be Rosenkransen i anledning av 100årsminnet av uppenbarelserna i Fatima.

”Maria uppmanade oss att be Rosenkransen för syndarnas omvändelse och freden i världen”, sade kardinal Yeom. ”Rosenkransen är vårt andliga vapen för att effektivt bekämpa ondskan och hjälper oss att övervinna utmaningar mot vår tro och förvandla oss så att vi arbetar för världsfreden.”

Korea befriades från den japanska ockupationen den 15 augusti 1945, som av en slump råkade vara Marie himmelsfärds fest. Den katolska kyrkan i Korea är också invigd åt Guds moder och betraktar sin befrielse som ”en gåva från Maria”.

Kardinal Yeom uttryckte allvarlig oro över spänningarna på den koreanska halvön, som underblåses av Nordkoreas kärnvapen- och missilprogram. ”För alla koreaners säkerhet och framtid måste Nordkorea infinna sig vid förhandlingsbordet och skrota sina kärnvapen”, sade han vidare.

Nordkorea meddelade den 9 augusti att man ”noggrant planerar för en missilattack mot amerikanskt territorium, nämligen ön Guam”, bara timmar efter USA:s president Donald Trumps varnat Pyongyang att varje hot mot Amerika skulle bemötas med ”eld och ursinne”, enligt nyhetsbyrån Reuters.

I sitt budskap inför Mariafesten sade biskop Lazarus You Heung-sik av Daejon: ”Kyrkan ska främja fred och liv mot den dödskultur som växer fram på den koreanska halvön. Vår fred måste vi försvara genom bön för barmhärtighet och fred.”

Biskop Peter Lee-Ki-heon av Uijeongbu vädjade om fred mellan Koreas båda halvor, som rent tekniskt ännu befinner sig i krig med varandra. Han bad också världens ledare att verka för avspänning på halvön.

Biskop John Chrysostom Kwon Hyeok-ju av Andong bad katolikerna att arbeta för freden. ”Låt oss åstadkomma fred i landet genom att skapa fred i våra dagliga liv.”

UCA News, 2017-08-10