Syrisk patriark: Väst har ”förrått” Mellanösterns kristna

Västvärlden har misslyckats med att skydda kristna minoriteter i Mellanöstern, sade den syrisk-katolske patriarken Ignace Joseph III Younan i en intervju med en amerikansk katolsk tidning som citerats av brittiska Catholic Herald: ”Jag måste säga att vi inte bara har övergivits av Västvärlden utan att vi faktiskt har blivit förrådda.”

Medan den kristna minoriteten i Syrien och Irak enligt patriarken utgörs av ”fredliga människor” som har ”arbetat hederligt för sina länders bästa”, får de ingen uppmärksamhet på grund av att de varken är rika av oljepengar eller representerar något terrorhot mot Väst. Av detta skäl har de i grunden blivit ignorerade av Väst och ”lämnats åt sitt öde”.

I intervjun beklagade patriark Younan det ”fruktansvärda kriget” i Syrien vilket nu är inne på sitt sjunde år och tillbakavisade påståendet som har gjorts av västerländska regeringar och media att det skulle finnas någon moderat muslimsk fraktion bland de syriska rebellstyrkorna i inbördeskriget. ”Det är en lögn”, sade han. Från Irak har 140 000 kristna flytt sedan oroligheterna efter USA-invasionen 2003. Av dessa är en tredjedel syriska katoliker. Detta uttåg är en ”verklig tragedi” och utgör ett allvarligt hot mot den fortsatta existensen för regionens kristna som inte söker några speciella privilegier utan helt enkelt bara möjligheten att få leva och utöva sin religiösa tro utan rädsla, påpekade patriarken.

”Vi kristna i Mellanöstern är en del av regionens infödda folkgrupper”, sade Younan vidare i intervjun, och betonade att just i denna region uppstod ju kristendomen som religion: ”Vi har varit här i tusentals år och vi har alltid förföljts. Men nu står faktiskt vår överlevnad på spel.” Genom kontakten med syrisk-katolskt troende i andra delar av världen vill patriarken uppmuntra i synnerhet de unga att vandra ”en väg i glädjefylld tjänst” av varandra och världen. Han anklagade de västerländska politiska ledarna för att ha gett efter för ”politiskt korrekt” tänkande och språk i sina mellanhavanden med Mellanöstern. Såvida inte USA och de europeiska länderna visar politisk vilja att tala ärligt med Mellanösterns ledare, och aktivt trycka på för, och hjälpa dem, att skapa ”civiliserade konstitutioner”, som definitivt gör en åtskillnad mellan religionsutövning och politisk maktutövning, ”finns det inget hopp för framtiden”.

Catholic Herald, 2017-08-16