Kardinal Urosa förfärad över läget i Venezuela

Kardinal Jorge Urosa betraktar regeringens senaste åtgärder i maktkampen i Venezuela med ”förvåning och ogillande”. Att den nya författningsförsamlingen i Caracas under tisdagen sammanträdde i parlamentets plenisal och att medlemmarna av det valda parlamentet hindrades av militär att komma in har ”skett mot det lidande folkets vilja”, ska Caracas ärkebiskop ha sagt enligt Vatikanradion. Agerandet – Urosa talade uttryckligen om en ”ockupation” – liksom även avskedandet av flera oppositionella borgmästare är enligt kardinalen ”förbluffande med sitt våld och sitt godtycke”. Han kräver att president Nicolás Maduro ”ställer in de aktuella aktionerna och skapar en lugn atmosfär” för att hitta lösningar på krisen.

Under natten till tisdagen tog sig nationalgardet in i parlamentsbyggnaden och hindrade sedan parlamentsledamöterna från att komma in. I stället sammanträdde där författningsförsamlingen (ANC) och då i plenisalen och inte som första gången i andra utrymmen i byggnaden. ANC antog där också ett dekret, med vilket man ställde sig över alla andra politiska institutioner i landet. Församlingen är därmed den mäktigaste institutionen i landet och har därmed de facto avsatt det folkvalda parlamentet, där oppositionen hade majoritet.

Under onsdagen blev det nya politiska kaoset i Venezuela också helt synligt. Företrädare för det avsatta folkvalda parlamentet inledde, enligt en rapport i dagstidningen El Universal, en sittning i samma parlamentssal.

President Maduro tog under tiden tjuren vid hornen. Den socialistiske statschefen föreslog att organisationen för latinamerikanska och karibiska länderna, Comunidad de Estados Latinoamericanos y Caribeños, CELAC, skulle träffas i El Salvador för att diskutera situationen i hans hemland.

De amerikanska staternas samarbetsorganisation, (OAS) misslyckades med sitt försök att stoppa den bolivianska revolutionen, sade Maduro enligt uppgifter från den tyska katolska nyhetsbyrån KNA. Han är beredd att diskutera med länder som Mexiko, Argentina, Colombia, Chile och Paraguay, som har brutit mot spelreglerna, eftersom de inte har erkänt den omstridda författningsförsamlingen. I Mexiko och Argentina delar inte 70 till 80 procent av befolkningarna sina respektive regeringars kritiska hållning gentemot Venezuela. Tidigare har utrikesministrarna från 17 latinamerikanska länder skarpt fördömt författningsförsamlingen och vägrat att erkänna den.

Kathpress 2017-08-10