Mexikanska biskopar kräver utredning av massaker och massgravar

Med anledning av en ouppklarad massaker på mexikanska studenter i slutet på september och upptäckten av en massgrav med rester av mordoffer i närheten av staden Iguala, har biskoparna vid den mexikanska västkusten i ett uttalande uttryckt sin stora oro över den nuvarande situationen. De motsätter sig ”våldsaktioner i varje form och varifrån de än må komma” och de är ”överraskade och oroade över polisens tillvägagångssätt vid de senaste händelserna”, som man klart tar avstånd från; detta enligt en gemensam förklaring som citeras av Vatikanens presstjänst Fides.

Än mer tydlig var den ansvarige ärkebiskopen från Acapulco, Carlos Garfias Merlos [bilden]: Aldrig mer får den tragedi upprepas, som utspelades i Iguala i slutet på september, en tragedi som har störtat hela staten in i en svår kris och samtidigt gjort att regionens underliggande problem har blivit synliga. Dessutom redogjorde ärkebiskopen för den enorma ökningen av våldsoffer, som allesammans väntar på uppklarning och gottgörelse, liksom ett bristande skydd för offren.

Anledningen till dessa uttalanden var en förmodad massaker på ett dussintals studenter, som demonstrerade den 26 september i Iguala i den mexikanska delstaten Guerrero mot de usla lärarlönerna och som hade samlat in pengar till stöd för undervisningen. När de ville lämna staden i buss, försökte polisen stoppa konvojen och den blev då beskjuten. Sammanlagt dog då sex människor och 20 sårades. Enligt ögonvittnen bortfördes ytterligare 57 studenter av beväpnade män på små polislastbilar. Sedan dess är 43 av dem spårlöst försvunna.

Medan det inträffade har förtigits i medierna i stora delar av Mexiko, kom det i den drabbade regionen till stora protester och sammandrabbningar mellan studenter och polis, vilket ledde till att förvaltningsbyggnader stacks i brand i Guerreros delstatshuvudstad Chilpancingo. Först efter massiva påtryckningar startades förundersökningar, som snart upptäckte en massgrav med förkolnade lik i närheten av Iguala. Tvärsemot de första antagandena visade DNA-tester i tisdags att liken inte kom från de försvunna studenterna.

Medlemmar av ”Guerreros Unidos” har under tiden tillstått att de har mördat en del av studenterna. Detta tungt beväpnade band är en grupp yrkesmördare från en före detta drogkartell. En levande chef för bandet hade kunnat hjälpa till vid uppklarandet men han hade dött under tiden.

Biskopen av Zacatecas, Sigifredo Noriega Barcelo, kritiserade i söndags straffriheten för dödsskvadroner som ett ”problem som gäller hela vårt land”. Han bad de ansvariga om en snar förklaring, för ”mexikaner väntar på rättfärdighet”. ”Straffrihet betyder att det liv vi har tillsammans inte är har sin grund i rättfärdighet”, sade biskopen, ”och det undergräver våra relationer och medför inte bara att människor lider kroppsligt, utan det tar även ifrån dem hoppet.”

Kathpress 2014-10-15